Дядо Николай с полит-проповед: Шоуто често се превръща в сълзи!

Не телевизията, а Христос е този, който носи радост, твърди владиката

Политика
15:15 - 25 Април 2021
4928
Дядо Николай с полит-проповед: Шоуто често се превръща в сълзи!

За шоуто в живота, което много често се превръща в махмурлук и скръб, говори в проповедта си на Цветница пловдивският митрополит Николай, като недвусмислено направи паралел с политическата ситуация и обърнатите на всички погледи към партията на Слави Трифонов "Има такъв народ".

"Мнозина считат, че веселието е синоним на радост, че колкото повече веселие има, толкова животът е по-щастлив. Но ние много добре знаем колко бързо смехът се сменя със сълзи, колко бързо веселието завършва с лош махмурлук в прекия и преносен смисъл на думата. Колко бързо на мястото на веселието идват скръб, пустота и неудовлетвореност", обърна се той към присъстващите миряни.
Според него след смеха и веселието често настъпва скверно състояние на душата. "Хората се привързват към постоянен някакъв източник на веселие като към допинг, за да съкратят времето на скърбите, а то не се съкращава", обясни владиката, който никога не остава равнодушен към злободневните теми. И винаги прави аналогии от гледна точка на вярата и морала.

"Достатъчно е да погледнем телевизионните програми - каза той - кога такъв процент от предаванията е бил посветен на веселието, на шоуто. Впечатлението е такова, че хората с нищо друго не се занимават, а само да се веселят и забавляват. Тази потребност за веселие, за шоу свидетелства за нещо много тежко и опасно, което става в душите ни. Човек, който има вътрешна радост, не се нуждае постоянно от някакво външно забавление и шоу. Тези мои думи не следва да се разбират, че въобще не е нужно никакво човешко веселие. Винаги е имало празници, както светски така и църковни, и добри приятелски трапези. Но ако човек постоянно се нуждае от поводи за веселие, това свидетелства за духовна пустота и вътрешни скърби".

По думите му не шоуто, а Христос е източникът на истинската радост и веселие. "Ако живеем с Него, в нашият живот ще дойде радостта като най-голяма ценност, като показател на голям и силен вътрешен духовен живот на човека", убеден е ръководителят на най-голямата епархия у нас. И цитира свети Андрей Критски, който е казал вместо върбови клонки, да връчим на Господа своите добродетели. На този ден не трябва само да размахваме върбови клонки, а да открием своя разум и сърце за Христос.

Според владиката днес жителите на България и света очакват скорошни политически и социални преобразувания. "Но Христос пролива сълзи пред вратите на Йерусалим. Той плаче не само за тогавашните жители, а за всички човеци, и за нас, българите", каза владиката.

Призова всички "да бъдем чувствителни към нашата съвет, да полагаме всички старания да живеем според Христовите заповеди. С пожелание за здраве, мир и благоденствие владиката приключи проповедта си.