Дядо Николай скочи на протеста

Пловдивският митрополит порица косвено нападението над Тихон в София

Политика
12:38 - 01 Септември 2020
3675
Дядо Николай скочи на протеста

Днес с литийно шествие и камбанен звън бе положен основния камък на параклиса, който ще бъде изграден в двора на новата сграда на  пловдивската митрополия на ул. "Княз Церетелев". На церемонията присъстваха пловдивският митрополит Николай, кметът на града Здравко Димитров, бизнесменът Георги Гергов, който е дарил земята за изграждане на новия параклис. Владиката благодари на дарителите и кмета на града за възможността да изгради православен храм. В същото време в речта си изрази негодуванието си срещу хората, които се опитват да спрат строежа.  

От казаното от него обаче стана ясно, че той има мнение и срещу протестите, обхванали страната в последните 2 месеца. Миналата седмица при освещаването на третия лъч на столичното метро, архимандрит Тихон бе нападнат от група бунтари с искане за оставка и обвинение, че работел за ГЕРБ. 

Ето какво заяви митрополит Николай в защита на църквата: 

"Създадена, за да бъде символ, след толкова години тази сграда отново ще бъде символ за православните християни в града. Нашите предшественици едва ли са можели да си представят и за миг, че в техния Пловдив ще има хора, които ще пречат да се строи храм и ще ругаят православната църква с надеждата да изкарат някой допълнителен лев от спонсорите си. Впрочем, аз не вярвам, че спонсорите им изискват това от тях, по-скоро нашите си въобразяват, че като поругават вярата на дедите си, ще им се харесат. Ако тези, които искат да пречат да се построи църква, правеха това по свое вътрешно убеждение, защото искрено мразят православието и ненавиждат църквата и го правеха безвъзмездно, то те щяха да заслужат поне нашето внимание. Но, понеже знам, че го правят за пари, не заслужават нищо повече от нашето презрение" заяви митрополитът.