Дядо Тихон с т ежки думи за агентите на ДС в църквата ! Никой не призна и не се отрече

Новият патриарх Даниил трябва да ни извади от изолацията, смята Тивериополският епископ

У нас
21:40 - 02 Август 2024
3553
Дядо Тихон с тежки думи за агентите на ДС в църквата! Никой не призна и не се отрече

Когато дядо Неофит стана патриарх, беше едно от най-тежките времена, атмосферата беше съвършено неясна. Сенчестото влияние на отделни митрополити все още не се беше отдръпнало. Тогава се извадиха досиетата от комунистическо време и се видя, че Държавна сигурност не само че е наблюдавала всички владици от старата гвардия, но и впо­следствие е започнала да вербува хора, които са имали перспективата да станат митрополити. Това беше един тежък удар срещу доверието на народа. 

Това казва за "Християнство и Култура" с Тивериополски епископ Тихон.

Той счита, че голяма грешка е била, че мнозина от тях не са излязли „публично, открито и откровено да кажат, че са били агенти на ДС, че са се поддали, че това е било слабост от тяхна страна, и да поискат прошка“. 

Не го направиха, защото тогава трябваше да се отрекат от своите водещи офицери, а от тях ги беше очевидно повече страх, отколкото от гнева на народа. И така продължи това време, докато дойде ново поколение митрополити, които нито имаха усещането, нито знанието за тази борба, която се е водела между комунистическата власт и Светия синод, за голямото инфилтриране, което Държавна сигурност и БКП направиха в Светия синод. Полковник Христо Маринчев от ДС, заместник-началник на Комитета по църковни въпроси, оглавяван от Любомир Попов, фактически предаваше навремето чрез митрополит Калиник всички нареждания, а после и чрез митрополит Панкратий. След което двамата влизаха в заседание на Светия синод и казваха какво ще трябва да стане. Знаеше се откъде идва цялата работа, посочи духовникът.

Той смята, че новият патриарх Даниил е много млад и му е трудно да каже доколко той ще осъзнае огромната власт, която има, и възможността си за огромно обществено политическо влияние. Това  е на време, за да видим.

"Изминали са само няколко седмици от не­говия избор. Но Църквата дефинитивно трябва да излезе от изолацията. Първо, от вътрешната изолация, в която се намира, и второ, от изолацията в православния свят. Виждате, че никой от патриарсите, с изключение на Вселенския патриарх, не си даде труда да дойде на погребението на патриарх Неофит, нито пък на интронизацията на новия патриарх. Вярно е, че уважение не може да се изисква, то трябва да се спечели. И това ще е една от задачите на новия патриарх“, коментира епископ Тихон.