Дянков изпълзя с остри критики срещу НАП и ББР

Политика
18:32 - 22 Май 2021
5924
Дянков изпълзя с остри критики срещу НАП и ББР

Бившият министър на финансите в първото правителство на ГЕРБ Симеон Дянков подложи на остри критики работата на НАП през мандата на третия кабинет на Бойко Борисов и кредитната политика на Българската банка за развитие. Също така той похвали служебния министър Асен Василев за освобождаването на шефовете на приходната агенция и на митниците.

Известният финансист коментира и публикуваните списъци на отписаните данъчни задължения от НАП и този на несъбраните стари данъци от НАП, които бяха обявени вчера от служебния кабинет.

"Не само е притеснителна новината за 10-те милиарда лева отписани задължения. За мен е още по-притеснителна новината за следващите близо 10 милиарда лева изискуеми данъци, които все още не са платени и към този момент. Така че всъщност говорим за 20, а не за 10 милиарда. Половината от тях вече са в миналото и трябва да видим защо. Другата половината тепърва трябва да се събират от новата администрация", заяви Дянков в червената БСТВ. 

Според него задачата на сегашния служебен кабинет и финансовия министър Асен Василев е бързо да установят защо 9,9 милиарда изискуеми данъци не са платени.

"Аз съм много изненадан от тази сума. Тя е в пъти по-висока от нормалното. Това говори, че в последните няколко години е имало някакъв сериозен проблем в НАП. Какъв е този проблем е по-скоро работа за следващия парламент, а не толкова за служебния кабинет. Работата на служебния кабинет е срочно да започне да събира тези дългове, които все още могат да се съберат", категоричен е икономистът.