Дянков "успокои": Няма шанс да влезем в Еврозоната от 2024-а

Властта подклажда инфлацията, вместо да я намали, критикува ексфинансовият министър

Политика
14:08 - 07 Юни 2022
2469
Дянков "успокои": Няма шанс да влезем в Еврозоната от 2024-а

Няма никакъв шанс България да стане част от Еврозоната от 1 януари 2024 г. Категоричното мнение дойде от бившия финансов министър Симеон Дянков, изразено пред БНР.

В интервю за обществената медия той коментира, че реформи от новата власт не вижда, нито вижда антикризисна актуализация на бюджета на фона на тежка криза.

"Този бюджет трябваше много сериозно да погледне върху темата дали може да се намали инфлацията. От една страна, за да е по-лесно на българските граждани, а от друга - за да имаме какъвто и да е шанс, за да влезем в еврозоната.

Това не стана и ние нямаме никакъв шанс да влезем от януари 2024 г. в еврозоната, каквото и да говори правителството", коментира бившият финансов министър и добави, че динамиката на инфлацията у нас е негативна, както негативен е и дългът ни, а дефицитът също е проблем:

"По два от трите основни критерия не изпълняваме изискванията и с лоша динамика. Това е най-важното. Иначе можем да се пазарим с ЕЦБ, ако показваме различна динамика, а такава няма". 

"Донякъде това е бюджет на БСП. Мерките, които са вътре в актуализацията, реално се харесват от социалистите и по-скоро това са леви мерки. Това не са нито антикризисни, нито антиинфлационни, част от тях са социални мерки, които е хубаво да ги има, но може би не в този момент", коментира още авторът на идеята за бюджет в криза като постна пица. 

Според него вдигането на дълга с над 1/3 за тази година е зари това, че правителството, а и предходните две служебни, закъсняха много с Плана за възстановяване и тези европейски пари няма да дойдат до края на 2022 г. и трябва дълг.