ЕБВР придобива дял в Евроинс Иншурънс Груп

Банката ще инвестира 30 млн. евро чрез увеличение на капитала

Новини
11:53 - 05 Октомври 2021
1483
ЕБВР придобива дял в Евроинс Иншурънс Груп

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) подписа споразумение с Еврохолд България АД за придобиване на миноритарен дял в дъщерната на холдинга - Евроинс Иншурънс Груп АД (EИГ), една от водещите независими застрахователни групи в Централна, Източна и Югоизточна Европа (ЦИЮИЕ).

По този начин ЕБВР става миноритарен акционер в българската застрахователна група.

Това се съобщава на сайта на Еврохолд България.

Според информацията ЕБВР инвестира 30 млн. евро в EИГ чрез увеличение на капитала, а Еврохолд, мажоритарният собственик на застрахователната група, осигурява допълнителен капитал в размер до 12 млн. евро.

Средствата в размер на 42 млн. евро ще бъдат използвани за развитието и растежа на най-голямото дъщерно дружество на групата -  Euroins Romania Asigurare Reasigurare. Финансирането също така ще подкрепи дейността и растежа на EИГ в Грузия, Гърция, Северна Македония, Полша и Украйна.

“Тази инвестиция на ЕБВР ще играе ключова роля за стабилността на застрахователния сектор и в същото време ще осигури спокойствие на клиенти, регулатори и доставчици.”, заяви Анка Йоана Йонеску, директор на ЕБВР за България.

ЕБВР е една от институциите, които осигуриха финансиране на Еврохолд за придобиването на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България.