ЕЦБ е готова да обсъди намаляване на лихвите през юни

ЕС
10:08 - 19 Март 2024
794
ЕЦБ е готова да обсъди намаляване на лихвите през юни

Европейската централна банка ще бъде в състояние да обсъди намаляване на лихвените проценти през юни, заяви във вторник вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос, присъединявайки се към дългия списък от банкерите, които определят заседанието на 6-и юни като потенциално начало на облекчаване на паричната и лихвена политика, съобщава Ройтерс, цитирайки негово интервю за гръцкото издание Naftemporiki.

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард каза по-рано този месец, че банката тъкмо започва да обсъжда дали да намали лихвените проценти предвид спада на инфлацията, като членовете на централната банка, които застъпват различни позиции (за по-високи или по-ниски лихви), са одобрили този график.

Инвеститорите обаче са донякъде скептични, като участниците на паричните пазари оценяват напълно (със 100% вероятност) първо понижение на лихвите на ЕЦБ през юли, тъй като нарастват опасенията, че Федералният резерв на САЩ може да забави първоначалния си ход в посока намаляване на лихвените ставки, а ЕЦБ се колебае да предприеме първа подобни действия.

"Все още не сме обсъждали нищо относно бъдещи промени в лихвените проценти. Трябва да съберем повече информация. През юни ще имаме и нашите нови прогнози и ще сме готови да обсъдим това", каза Луис де Гиндос в интервю за гръцкия вестник Naftemporiki.

Сред 26-те членове на Управителния съвет, шефовете на централните банки на Испания, Нидерландия, Ирландия, Гърция и Словакия публично подкрепиха началото на понижаване на лихвите през юни, а главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн подкрепи подобен ход през второто тримесечие, твърдейки, че ЕЦБ ще разполага с "много повече" информация до юни.

В интервюто си за гръцкото издание Луси де Гиндос също така отбеляза, че най-големият риск за такъв график е комбинацията от бърз растеж на заплатите и ниска производителност.

"Тези два фактора заедно могат да доведат до значително увеличение на разходите за труд на единица продукция. И това е риск, особено за инфлацията в сферата на услугите, тъй като услугите са трудоемки и са защитени от чуждестранна конкуренция", посочи той.