ЕЦБ готова да пусне дигитално евро

Шведската централна банка тества електронна форма на кроната от няколко месеца

Свят
14:46 - 02 Октомври 2020
1165
ЕЦБ готова да пусне дигитално евро

Европейската централна банка започна обществени консултации за цифровото евро и експериментиране на новия вид пари. Процесите ще се провеждат паралелно. Крайното решение се очаква да бъде взето в средата на 2021 г., съобщават медии.

Европа трябва да се подготви за въвеждането на дигитално евро, "ако и когато" е необходимо като допълнение към традиционните плащания, обяви Фабио Панета, член на Управителния съвет на ЕЦБ, цитиран от „Маркетс инсайдър.

В проучване на банката се казва, че дигитално евро ще помогне на гражданите да имат бърз достъп до пари в бързо променящия се дигитален свят. Посочва се, че не само ще осигури алтернатива на плащанията, но ще бъде от съществена важност при сценарии като: ако традиционната употреба спадне, ако няма други достъпни средства за електронни плащания, ако чуждестранни форми на цифрови пари вземат превес.

Народната банка на Китай започна да тества дигитална валута в четири големи населени места по-рано тази година. Това е първата дигитална валута в света, която е тествана от голяма централна банка.

Шведската централна банка тества електронна форма на кроната от няколко месеца.

Но Федералният резерв на САЩ, Английската банка и Японската банка остават предпазливи по отношение на цифровите валути.