ЕЦБ: Инфлацията в еврозоната остава твърде висока

ЕС
16:46 - 19 Януари 2023
1609
ЕЦБ: Инфлацията в еврозоната остава твърде висока

Инфлацията в еврозоната все още е твърде висока въпреки по-новите данни, като тези за декември, които показват месечен спад. За това предупреди управителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард по време на Световния икономически форум в Давос.

Тя потвърди готовността на ЕЦБ да предприеме всички необходими мерки, за да върне "своевременно" инфлацията обратно към целта от 2%.

Относно икономиката на еврозоната Лагард отбеляза, че новините "станаха много по-положителни" през изминалия период, като очакванията за рецесия вече са ограничени.

По нейни думи прогнозите за растеж от 0,5% през 2023 г. "не са брилянтни", но са "по-добри от това, от което сме се опасявали".

През декември Евростат отчете втори пореден спад на инфлацията от юни 2021 г. През ноември процентът се понижи до 10,1%, след като достигна рекордните 10,6% месец по-рано.

Цифрите от последния месец на 2022 г. показват, че енергийната криза засега може би отслабва. Покачването на цените на енергията се забави до 25,7%, което е спад в сравнение с 34,9% през ноември и 41,5% през октомври.

Цените на природния газ паднаха от най-високите си стойности за всички времена от това лято, тъй като Европа до голяма степен запълни газохранилищата си за зимата с доставки от други страни, а по-топлото от обичайното време намали страховете от недостиг през отоплителния сезон.