ЕЦБ: Потребителите в еврозоната очакват по-ниска инфлация

ЕС
15:46 - 06 Юли 2023
1304
ЕЦБ: Потребителите в еврозоната очакват по-ниска инфлация

Потребителите в еврозоната през май отново намаляват инфлационните си очаквания, въпреки че все още виждаха, че цените нарастват по-бързо, отколкото Европейската централна банка (ЕЦБ) би искала, предава Ройтерс, цитирайки ново проучване на ЕЦБ.

Месечното проучване на потребителските очаквания на ЕЦБ, което също показа скромни очаквания за ръст на доходите, вероятно ще предостави известно облекчение на политиците, прилагащи безмилостни увеличения на лихвените проценти, за да се борят с пристъпа на висока инфлация в 20-те страни, които споделят еврото.

Средният респондент в майското издание на проучването очаква цените да нараснат с 3,9% през следващите 12 месеца, спад от 4,1% през април и 5,0% през март, вероятно отразявайки отчасти по-ниската реализирана инфлация .

Несигурността относно инфлационните очаквания за 12 месеца напред, измерена чрез дисперсията в отговорите, падна до най-ниското си ниво от март 2022 г., веднага след началото на войната на Русия в Украйна.

Но потребителите очакваха инфлацията за три години напред да достигне 2,5%, без промяна спрямо април и все още над целта на ЕЦБ от 2%.

Говорейки малко преди публикуването на проучването, политиците на ЕЦБ Йоахим Нагел каза , че е от ключово значение да се запазят добре закотвени инфлационните очаквания, но той се притеснява да нарече нова ера на високи лихвени проценти.

ЕЦБ повиши лихвените проценти с безпрецедентните 4 процентни пункта през изминалата година и отбеляза девето поредно повишение на лихвените проценти през юли, като се очаква допълнително увеличение и през септември.

Проучването също така показа, че потребителите очакват номиналният им ръст на доходите от 1,2% да подмине инфлацията през следващите 12 месеца, докато разходите се очаква да нараснат с 6,8%.

Това предполага по-малко спестявания или повече заеми и трябва да смекчи притесненията за възможна спирала между заплатите и цените.