ЕЦБ предупреждава банките за руска кибератака

Банките проведоха кибервоенни учения, за да тестват способността си да отблъснат атака

Русия
11:29 - 09 Февруари 2022
1660
ЕЦБ предупреждава банките за руска кибератака

Европейската централна банка подготвя банките за възможна подкрепена от Русия кибератака предвид изострящото се напрежение с Украйна, съобщава "Ройтерс.

Конфликтът между Русия и Украйна разтърси политическите и бизнес лидерите, които се боят от инвазия, която би нанесла щети на целия регион.

По тази причина ЕЦБ, оглавена от бившия френски министър Кристин Лагард и която надзирава най-големите европейски кредитори, е в готовност за заплахата от кибератаки срещу банки, предприети от Русия.

Досега регулаторът беше съсредоточен върху обикновените измами, които процъфтяваха по време на пандемията, но кризата в Украйна пренасочи вниманието към кибератаките, извършени от Русия. По данни на анонимен източник ЕЦБ е разпитвала банките за нивото на защитата им.

Банките проведоха кибервоенни учения, за да тестват способността си да отблъснат атака, поясни източникът.

От своя страна департаментът на Ню Йорк за финансовите услуги изпрати предупреждение до финансовите институции в края на януари. В него се говори за евентуални ответни кибератаки, ако Русия нападне Украйна и бъдат задействани санкции на САЩ.

По-рано тази година редица украински уебсайтове бяха засегнати от кибератака, оставила предупреждение "да се страхувате и да очаквате най-лошото", тъй като Русия е струпалавойски до границите на Украйна. Службата за държавна сигурност на Украйна заяви, че е видяла признаци, че атаката е свързана с хакерски групи, свързани с руските разузнавателни служби.

Москва обаче многократно отрече да има нещо общо с хакерството по света и увери, че е готова да си сътрудничи със САЩ и други държави за борба с киберпрестъпността.