ЕЦБ прогнозира ръст на доходите в еврозоната

Предстоящите увеличения на заплатите ще отразят и доброто състояние на пазара на труда

Новини
13:15 - 10 Януари 2023
2626
ЕЦБ прогнозира ръст на доходите в еврозоната

ЕЦБ прогнозира ръст на доходите в еврозоната с цел наваксване на инфлацията за последната година. Това се посочва в доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ), публикуван днес и цитиран от медиите.

„Увеличението на заплатите през идните тримесечия ще е значително в сравнение с историческите тенденции“, потвърдиха авторите на статия, публикувана в месечния бюлетин на финансовата институция.

Този растеж ще отрази „известно наваксване на заплатите спрямо високите равнища на инфлацията, които се наблюдават от 2021 година“, отбелязват те, пише екон.бг.

В еврозоната годишното повишение на потребителските цени най-вероятно се е забавило през декември под символичния праг от 10 на сто след година и половина на непрекъснат растеж.

Нарастването на цените спрямо заплатите води до това, че „реалните заплати са много по-ниски“ отколкото през 2019 година преди пандемията от КОВИД-19, обясняват авторите.

През второто тримесечие на 2022 година реалният годишен темп на растеж на заплатите е бил отрицателен или -5,2 на сто в еврозоната, според статията на експертите от ЕЦБ.

Това може да накара синдикатите „да поискат по-значителни увеличения на заплатите при следващите преговорни цикли“, най-вече в секторите с по-ниско заплащане, добавят авторите.

В Германия синдикатът в сферата на услугите „Ферди“ (Verdi) сега настоява за повишение с 15 на сто на заплатите на около 160 000 служители на гиганта в куриерските услуги „Дойче пост“ (Deutsche Post) и с 10,5 на сто за 2,5 милиона федерални и общински служители.

Предстоящите увеличения на заплатите ще отразят и доброто състояние на пазара на труда въпреки забавянето на икономиката, отбелязва ЕЦБ.

Очаква се брутните заплати в еврозоната да нараснат с 4,5 на сто през 2022 година и да се увеличат с 5,2 на сто тази година, сочат най-новите прогнози на ЕЦБ.

В интервю за в. „Монд“, публикувано на 22 декември, вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос заяви, че очаква „нормално“ наваксване на инфлацията, но „за момента“ изключва спирала „заплата - цени“, което би било пагубно за постигане на целта на ЕЦБ за инфлация от 2 на сто.

В краткосрочен план „натискът към понижаване“ отново ще се отрази върху растежа на заплатите заради икономическото забавяне и несигурността на фона на войната в Украйна, заключават авторите на статията от ЕЦБ.