ЕЦБ разчита на бърза ваксинация за възстановяване на икономиката

Това заяви президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард

Свят
13:34 - 13 Януари 2021
1219
ЕЦБ разчита на бърза ваксинация за възстановяване на икономиката

Икономиката на еврозоната може да се възстанови тази година, при условие че мерките за блокиране за ограничаване на пандемията на коронавируса бъдат отменени до края на март и ваксините се разпространят, заяви в сряда президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард, цитирана от "Ройтерс".

Миналият месец ЕЦБ прогнозира икономически растеж от 3,9% тази година в блока от 19 държави, които споделят еврото, предполагайки постепенно справяне с пандемията.

Но новите увеличаващи се случаи на COVID-19 и все по-широкото ограничаване на движението и дейността в страни, включително Германия и Франция, заедно с бавното пускане на ваксини, вече застрашават тази перспектива само две седмици след началото на 2021 г.

Лагард обаче се придържа към прогнозите на ЕЦБ в сряда, като каза, че те включват някои ограничения.

"Мисля, че последните ни прогнози през декември все още са много очевидни", каза Лагард. "Нашата прогноза се основава на мерки за блокиране до края на първото тримесечие."

На 10 декември ЕЦБ заяви, че нейните прогнози предполагат, че "достатъчни" нива на стаден имунитет ще бъдат достигнати преди края на 2021 г.

Лагард призна, че ранните ваксинации са били "трудни" и това е риск, за който трябва да се внимава.

"Това, което би било притеснително, би било, че след края на март тези държави-членки все още трябва да предприемат мерки за блокиране и ако например програмите за ваксинация са забавени", добави тя.

За да подкрепи еврозоната, ЕЦБ вече облекчи политиката си до 2022 г., но тъй като разходите по заеми вече са рекордно ниски и са на отрицателна територия в някои страни от еврозоната, оставащата й стимулационна мощ е ограничена.

Лагард заяви, че ЕЦБ може да разшири програмата си за стимулиране на изкупуването на облигации, ако е необходимо, но може и да се въздържи да използва целия пакет от 1,850 трилиона евро (2,25 трилиона долара), който е заделила, ако кризата отмине.