Еди Рама е на посещение в Израел

Той има предвидени срещи и с президента Исак Херцог

Балкани
12:36 - 24 Октомври 2022
1429
Еди Рама е на посещение в Израел

Албанският министър-председател Еди Рама пристигна в Израел в неделя за официално посещение, което включва среща с представители на израелската киберотбрана, съобщи израелското външно министерство, цитирано от Асошиейтед прес.

Тридневното посещение на Рама дойде месец след като Албания скъса дипломатическите си отношения с Иран заради кибератака през юли, насочена към албански правителствени уебсайтове и услуги.

След като Албания прекъсна връзките си с Ислямската република, втора кибератака от същия ирански източник удари информационна система, която регистрира лицата, влизащи и излизащи от Албания, причинявайки закъснения по граничните КПП.

Рама се срещна със служебния министър-председател на Израел Яир Лапид, чиято канцелария каза, че двамата са обсъдили двустранните връзки и "преодоляването на общите предизвикателства, пред които са изправени двете страни, с акцент върху иранската заплаха", и са предложили сътрудничество в областта на киберотбраната.

"Израел ще помогне, доколкото е възможно, в усилията срещу Иран. Ние разглеждаме това като национален интерес и историческо задължение", каза Лапид.

Министерството на външните работи каза, че Рама ще се срещне с ръководителя на Националната кибер дирекция на Израел, основният орган за киберсигурност в страната без да предостави допълнителни подробности.

Рама има предвидени срещи и с президента на Израел Исак Херцог и други официални лица.