Еди Рама: Идеята за "Велика Албания" е пълна глупост, а "Мини Шенген" е голяма работа

Политика
16:04 - 11 Юни 2021
594
Еди Рама: Идеята за "Велика Албания" е пълна глупост, а "Мини Шенген" е голяма работа

Идеята за "Велика Албания" е пълна глупост, а "Мини Шенген" е голяма работа за региона, каза албанският премиер Еди Рама в интервю за Euronews Serbia.

В интервюто Рама прави своите уточнения относно термина "мини", като обяснява, че подобна идея не е никак малка, но е много голяма сделка за Западните Балкани.

„Не ми харесва това „мини “. Това е голяма работа за нас. Предпочитам думата „регионален Шенген“, което означава пространство, в което всички ние можем да приложим четирите европейски свободи, а междувременно всички ние поотделно имаме свой собствен път към европейската интеграция. Не трябва да позволяваме този невероятен потенциал на този регион да не бъде реализиран, защото ако разрушим стените помежду си, под формата на митнически бариери и различни други препятствия и създадем много по-голямо пространство за движение и сътрудничество между хората, разбира се, всеки ще спечели. "И бъдещето ще бъде по-добро."

Коментирайки слуховете за "Велика Албания", Рама каза, че не познава никого, който подкрепя подобна идея, добавяйки, че тя никога не е съществувала в албанския език или в учебниците и че тя е родена извън Албания.

„Велика Албания е израз, който произхожда извън Албания и е насърчаван от онези, които искат да създадат опасно чудовище, което, разбира се, ще бъде представено от опасни албанци. "Велика Албания е глупост сама по себе си", каза Рама.

"Велика Сърбия също е нещо, което винаги се споменава, но идеята за обединение в рамките на Европейския съюз надхвърля етническите разделения," добави Рама.