Еди Рама подкрепя Косово за действията му срещу Сърбия

Албанският премиер е в Прищина по покана на премиера Албин Курти

Свят
15:41 - 27 Септември 2021
569
Еди Рама подкрепя Косово за действията му срещу Сърбия

Косово има пълно право по въпроса за реципрочността със Сърбия и въвеждането на временен регистрационни номера за превозни средства, влизащи в страната, заяви в Прищина албанският премиер Еди Рама.

Той е в Косово по покана на премиера Албин Курти.

На съвместна пресконференция с Курти, след среща при закрити врати с членове на техните кабинети, Рама каза, че диалогът е единственото решение на този, както и на други спорове между Косово и Сърбия.

Албанският премиер информира, че на наскоро проведеното Общо събрание на Организацията на обединените нации в САЩ, откъдето пристигна тази сутрин в Прищина, се е застъпил за официалното признаване на независимостта на Косово от всички членове на световната организация.

Реалността на независимостта на Косово, каза Рама, трябва да бъде приета и от Сърбия. Албанският премиер нарече „театрални“ реакциите на Белград при изпращането на специални сили на Косово към граничните пунктове, за да наложат временното решение на регистрационния номер.

„Един от приоритетите на Албания, като пълноправен член на ООН, ще бъде насърчаването на официалното приемане от всички. Сърбия трябва да приеме тази реалност и театралните военни маневри на Сърбия по суверенната граница на Косово са жалки. Тези маневри не защитават сръбските граждани. Северът на Косово, както твърди ръководството на официален Белград или призраците на победената армия във войната преди 20 години, изглежда са се надигнали от гроба с претенциите, че защитават целостта и сигурността на сръбските граждани в Косово", каза Рама.

Според него косовските сърби "живеят без заплахи от никого, сметките им за ток се плащат и за съжаление тези маневри връщат на сцената вандализма им, като например изгарянето на официални центрове, което е в ущърб само на сърбите в Косово."

Рама каза, че позицията на Албания остава непроменена, а именно, че "въвеждането на реципрочност не е само легитимна норма в Косово, но и част от по-ранно споразумение, постигнато между правителствата на Косово и Сърбия".

„Позицията на Албания остава непроменена от първия момент, когато възникна този конфликт: Косово е в правото си , точка! Трябва да се внимава със специалните части, за да не създават проблеми между Косово и международни приятели. Албания е убедена, че диалогът е единственото решение. От премиера (Кури) и правителството зависи как ще се отнасят към тази чувствителна ситуация, но това също е възможност да се каже, че е необходим равнопоставен диалог“, каза Рама.

Отговаряйки на въпросите на журналистите относно инициативата „Отворени Балкани“, по която той и Курти имат разногласия, албанският премиер каза, че това е процес, който трябва да се реализира, защото според него това ще ускори Берлинския процес.

Неотдавнашните действия на сърби в Северно Косово, каза той, затвърдили убеждението му, че "Отворени Балкани трябва да се случи".

„Несъмнено раните на Косово са все още горещи и историята е много скорошна, но силата трябва да бъде много по-голяма, за да гледаме напред. Косово спечели войната“, каза Рама.

Двамата премиери, Рама и Курти, обявиха по-нататъшно продължаване на сътрудничеството между двете страни и ускоряване на изпълнението на постигнатите до момента споразумения, като за тази цел, както информираха, ще се проведе съвместна сесия на двете правителства през ноември тази година.