Еди Рама поиска международна конференция за Северно Косово

Балкани
12:00 - 30 Юни 2023
1126
Еди Рама поиска международна конференция за Северно Косово

Албанският премиер Еди Рама е предложил вчера на заседанието на Европейския съвет в Брюксел да се проведе международна конференция, за да бъде обсъдена ситуацията в Северно Косово, съобщи АТА, като се позова на публикация на Рама в социалните мрежи. 

Замислената от албанския премиер конференция на високо равнище има за цел да бъде постигнато пълно споразумение за изпълнението на френско-германското предложение за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия. По думите на Рама тази негова идея вчера е била подкрепена и от самия председател на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Нашият регион не може да бъде повлечен от един напълно безсмислен конфликт, абсурд, в който се играе с огъня на национализма, като се създават всеки ден причини за спорове“, написа Рама в социалните мрежи.

Рама заяви, че в настоящия момент, когато предстои подготовката за важни събития и инвестиции за балканските държави, когато Албания се подготвя да бъде домакин на първата Среща на върха на Берлинския процес на Западните Балкани и когато всички страни от района трябва да бъдат обединени, за да укрепват своите връзки, икономики и общ пазар, „Северно Косово предлага на света прожекцията на черно-бял филм за старите Балкани, което може да забавлява само циничните зрители на изток от границите на Европейския съюз“.

От своя страна Шарл Мишел каза вчера, че подкрепя идеята на Рама за организиране възможно най-скоро на конференция заедно с някои държави членки от ЕС и подчерта, че това действие трябва да бъде координирано със САЩ, пише Евронюз Албания.