Еди Рама: Русия ще е доволна, ако избухне конфликт на Балканите

По негова оценка жителите на региона са разделени на противници на Путин и на подкрепящи го

Балкани
12:40 - 05 Септември 2022
1912
Еди Рама: Русия ще е доволна, ако избухне конфликт на Балканите

"Москва разпалва конфликт на Балканите и застрашава крехкия мир. Русия би била доволна, ако избухне конфликт в региона". Това мнение изрази албанският премиер Еди Рама в интервю за германския "Шпигел".

„Чували ли сте колко пъти Путин споменава Косово в изказванията си? Той все повтаря: „Косово, Косово, Косово“. Шефът на Кремъл разпалва най-болезнения от всички нерешени проблеми на Балканите и прави всичко, за да запали нов фитил“, каза Рама.

По негова оценка жителите на региона са разделени на противници на Путин и на подкрепящи го, но в Сърбия "симпатиите към Москва са силни".

„80% от православните сърби имат положително мнение за Путин. В Албания, от друга страна, според проучване, проведено от правителството, подкрепата за Путин е 0,7 процента“, посочи Рама.

На въпрос за независимостта на Косово, той отвърна, че "решението за независимост на Косово е правилно". „Сега има процес на мир и помирение, въпреки че този процес ще отнеме много време“, добави Рама.

Той също така оцени, че в Черна гора има "дълбоко разделение между черногорското и сръбското население". „Трябва да внимаваме, защото това влияние може да се превърне в нещо страшно. Но е добре, че имаме „Отворени Балкани“, заяви Еди Рама.