Еди Рама с предупреждение към Сърбия

Балкани
17:22 - 19 Юни 2023
2242
Еди Рама с предупреждение към Сърбия

Премиерът на Албания Еди Рама заяви, че ако Сърбия не освободи тримата задържани косовски полицаи, това ще доведе до замразяване на отношенията на Албания със Сърбия, съобщи Евронюз Албания, като се позова на публикация на Рама в Туитър. 

„Колкото по-дълго стоят задържани в Сърбия тези трима мъже, които дори и да са преминали границата, не са извършили престъпление, толкова по-малко ще е възможно нашите двустранни отношения (Албания–Сърбия) да не направят много крачки назад!", написа Рама в Туитър.

От друга страна, според Еди Рама, "ако не се случи деескалация, големият губещ ще бъде Косово“. Албанският премиер подчерта, че ако косовският му колега Албин Курти продължи да настоява на своето и е срещу съюзниците на Косово, ситуацията ще се усложни. Рама смята, че такъв развой на събитията би засилил правомощията на силите на НАТО КейФОР, Косово би изгубило „формалния контрол върху цялата си територия“ и би имало „Република КейФОР на север в Косово“. 

Рама призова Курти да излезе от „черупката на самоизолацията“ и да не губи косовския Север, като вижда навсякъде врагове и предатели.
„Времето е сега и то лети!“, написа Рама в края на публикацията си в Туитър.