Еди Рама: Сърбия трябва да се извини на Косово

Албанският премиер каза, че връзките му с Албин Курти са фантастични

Балкани
16:23 - 23 Септември 2022
1926
Еди Рама: Сърбия трябва да се извини на Косово

Министър-председателят на Албания Еди Рама заяви днес, че е абсолютно съгласен с министър-председателя на Косово Албин Курти, че Сърбия трябва не само да признае Косово, а и да поиска извинение от страната, предаде КосоваПрес.

В телевизионно интервю от Ню Йорк Рама разказа за отношенията си с премиера на Косово, като добави, че „с Курти не сме на едно мнение по отношение на това, кога трябва да се случи това“.

„Мисля, че признаването и искането на извинение са краят на един процес. Процесът не започва с признаване и с искането на прошка“, добави Рама.

Албанският премиер каза, че връзките му с Албин Курти са фантастични.

„Наистина имаме много сладко общуване, много приятелско. Сладко общуване означава, че говорим изключително много на различни теми, изразяваме мнения във връзка с нееднаквите си политически философии. Общуването наистина е сладко, братско, приятелско. Такова, каквото трябва да бъде, много цивилизовано и приятелско отношение. Не сме задължени да се съгласяваме за всичко. Не сме единодушни във връзка с подхода към Сърбия, за начина, по който трябва да вървим към признание и искане на извинение, не сме на едно мнение за „Отворени Балкани“, но това не ни пречи да сме съгласни един с друг за много други неща“, каза Рама.

Той съобщи, че е получил правото да направи изказване пред Съвета на Европа на 12 октомври.

„Въпросът е много деликатен. Съветът на Европа написа много мрачна страница, одобрявайки  доклада на Дик Марти. Днес този доклад тотално пропадна. Ще се обърна към Съвета, като се основа и на факта, че албанският парламент с консенсус прие резолюция, отхвърляща доклада на Дик Марти. Съветът на Европа трябва да се дистанцира от криминалния доклад, който причини много щети на Косово. Това е нашата инициатива“, каза още Рама.

След дълги и ожесточени дебати албанският парламент прие в края на юли тази година резолюция срещу доклада на Дик Марти за контрабанда на човешки органи по време на войната в Косово, съобщи агенция МИА.

В резолюцията Парламентарната асамблея на Съвета на Европа беше призована да изготви нов доклад и да преразгледа твърденията за незаконна търговия с човешки органи в Албания и/или Косово в светлината на събитията, случили се през това десетилетие, въз основа фактите, доказателствата и актуализираната информация, както и по отношение на ангажираността, готовността и пълното сътрудничество на Албания и Косово в служба на истината.