Един е загинал , а шестима - ранени при руския обстрел на Херсон тази нощ

Украйна
09:12 - 02 Октомври 2023
885
Един е загинал, а шестима - ранени при руския обстрел на Херсон тази нощ

Един човек е загинал, а шестима са били ранени при руски обстрел на южния украински регион Херсон тази нощ. Сред пострадалите има две деца, съобщи областният управител Александър Прокудин. Президентът Володимир Зеленски заяви, че нищо не може са сломи решимостта на Киев да се пребори с руската агресия. Изявлението му идва ден, след като Конгресът на САЩ прие законодателна мярка за временно финансиране на федералното правителство, от която отсъства помощта за Украйна.

В приложението "Телеграм" областният управител на Херсон каза още, че руските сили са предприели 71 атаки през последните 24 часа, „насочени срещу жилищните квартали“, както и срещу магазини и медицинска инфраструктура, наред с други заведения. В резултат на обстрела е избухнал и пожар. Въздушна тревога беше обявена и тази нощ в някои области на Украйна. Предупреждение за опасност от въздушни удари с дронове или ракети беше разпространено в Херсонска, Днепропетровска, Николаевска, Харковска и Донецка област.

Междувременно руските власти съобщиха, че украинските въоръжени сили са нанесли удар от реактивна система за залпов изстрел по Горловка в Донецката народна република. Изстреляни са били15 ракети.

Вчера зам.-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев предупреди Запада, че помагайки на Украйна, тласка света към Трета световна война. Според него, ако Германия снабди Украйна с ракети "Таурус", с които Киев ще може да нанася удари по територията на Русия, то Москва с право ще може да обстрелва германските заводи, в които се произвеждат тези ракети.