Един германец в двора на крал Артур (част II)

Томас Тухел е едва третият чужденец, който ще опита да спаси Англия

Спорт
23:00 - 17 Октомври 2024
1025
Един германец в двора на крал Артур (част II)

Ролята на наставник на националния отбор на Англия се установява за първи път през 1946 г. с назначаването на Уолтър Уинтърботъм. Преди това националният тим на Англия се избира от "Международния комитет за подбор" - процес, при който Футболната асоциация назначана треньори и инструктори от лигата, които да подготвят отбора за отделни мачове, но всички решения в крайна сметка остават под контрола на комитета.

Поражението с 0:1 от Швейцария подтиква секретаря на ФА Стенли Роуз да издигне Уинтърботъм от "национален треньорски директор" на ниво "мениджър".

Кой е най-дълго задържалият се на селекционерския пост на "трите лъва"?

12 мъже са заемали поста от създаването му, като четирима от тях са били в краткосрочни роли на временни треньори.

Уинтърботъм заема позицията най-дълго до момента - 16 години, включително четири участия на световно първенство и общо 139 мача.

Алф Рамзи е единственият селекционер, който е печелил голям турнир - Световната купа през 1966 г. със своята схема "чудеса без крила". Освен Рамзи, само Гарет Саутгейт - на Евро 2020 и Евро 2024, е извеждал отбора до финал на голям турнир.

Другите мениджъри, които са стигали до полуфинал на голямо състезание, са Боби Робсън на световното първенство през 1990 г., Тери Венабълс на Евро 1996 и Саутгейт на мондиала през 2018 г.

Шведският треньор Свен-Йоран Ериксон става първият чуждестранен селекционер на отбора през януари 2001 г., разбира се, след много остри спорове. Скандинавецът води отбора до три последователни четвъртфинала в големи първенства.

Италианският мениджър Фабио Капело заменя Стив Макларън през декември 2007 г., след като Англия не успява да се класира за Евро 2008. По време на световното първенство през 2010 г. отборът на Капело се представя неубедително, но ФА потвърждава, че той ще остане на поста си.

Дон Фабио подава оставка през февруари 2012 г. след разногласия с ФА касаещи отстраняването на Джон Тери като капитан.

Той е заменен временно от Стюърт Пиърс, преди през май 2012 г. Рой Ходжсън да бъде обявен за постоянен заместник на Капело. Договорът на Ходжсън изтича на 27 юни 2016 г., когато Англия отпада от Евро 2016 от Исландия на осминафиналите.

Месец по-късно за негов наследник е обявен Сам Алардайс, но впоследствие той напуска поста след само един мач. Големия Сам е заменен временно от треньора на Англия до 21 години и бивш английски национален защитник Гарет Саутгейт, чиято позиция става постоянна след четири мача.

Останалото е история, както се казва.

Кой е Томас Тухел?

Тухел е роден в Крумбах, Германия, на 29 август 1973 г. Той е първият германец, който ръководи националния отбор на Англия, и третият чужденец след шведа Свен-Йоран Ериксон (2001-2006 г.) и италианеца Фабио Капело (2008-2012 г.).

За разлика от Ериксон и Капело, Тухел има предишен опит в управлението в Англия, преди да застане начело на националния отбор.

Кариера като футболист

Тухел, който играе като централен защитник, има кратка състезателна кариера, която прекратява на 25-годишна възраст поради контузия на коляното.

Той никога не е играл футбол на най-високо ниво, но се е състезавал за Щутгарт Кикерс във Втора Бундеслига и за Улм в четвъртото ниво.

Треньорска кариера

Тухел за първи път се запознава с треньорската професия в Щутгарт, където работи като треньор на младежкия отбор.

Бил е координатор на младежкия отбор в Аугсбург.

През сезон 2007-2008 г. поема поста треньор на резервния отбор на клуба.

Тухел работи като треньор на младежката селекция на Майнц, а през 2009-а е повишен в наставник на първия отбор и клуба, който току-що е спечелил промоция за Бундеслигата.

Тухел напуска след пет сезона и си взима едногодишна почивка, преди да замени Юрген Клоп в Борусия Дортмунд, където печели Купата на Германия през 2017 г., но три дни по-късно е уволнен.

Той прекара още един сезон без работа, преди да бъде назначен във френския Пари Сен Жермен, като спечели титлата в Лига 1 още през първия си сезон, а след това защити трофея и през втората си кампания.

Тухел извежда ПСЖ до първия им финал в Шампионската лига, който те губят от Байерн Мюнхен (0:1), но е уволнен през декември 2020 г., когато отборът му заема трето място в лигата.

Месец по-късно Тухел поема поста мениджър на Челси и още в първия си сезон извежда клуба до успех в Шампионската лига, когато на финала побеждава Манчестър Сити (1:0).

"Сините" от Лондон достигат и до финала на Купата на Англия.

През следващия сезон Челси печели Световното клубно първенство на ФИФА и Суперкупата на Европа, губи финалите за Купата на Англия и Купата на лигата, като в и двата случая препъникамъкът е Ливърпул. Тухел е уволнен в началото на следващия сезон, през септември 2022 г.

През март следващата година Тухел се завръща в Германия, за да поеме ръководството на Байерн Мюнхен, като в последния кръг печели титлата в Бундеслигата.

През февруари тази година Байерн обяви, че той ще напусне клуба в края на сезона.

В сряда Тухел беше назначен за старши треньор на Англия и ще поеме поста през януари.

Трофеите на Тухел

Борусия Дортмунд

Купа на Германия 2016/17

ПСЖ

Лига 1: 2018/19, 2019/20

Купа на Франция: 2019/20

Купа на лигата: 2019/20

Суперкупата на Франция: 2018-а, 2019 г.

Челси

Шампионска лига: 2020/21

Световна клубна купа на ФИФА: 2021 г.

Суперкупа на Европа: 2021 г.

Байерн Мюнхен

Бундеслига: 2022/23

Треньорска статистика на Томас Тухел

Майнц: спечелил 72 от 184 мача, 39,13%

Борусия Дортмунд: спечелени 67 от 107 срещи, 62,62%

ПСЖ: спечелил 95 от 127 двубоя, 74,80%

Челси: спечелил 60 от 100 мача, 60%

Байерн: спечелил 37 от 61 срещи, 60,66%

Схема и стил на игра

Тухел не е мениджър, фиксиран върху една определена формация. В Челси той играеше с трима защитници, но в повечето от другите си клубове е използвал защита от четирима души - от 4-3-3 в ПСЖ до 4-2-3-1 в Байерн Мюнхен.

Доказал е, че е тактически гъвкав, като при поемане на нова работа се приспособява към играчите, с които разполага, и съществуващите формации.

Каквато и формация да използва, Тухел предпочита изграждането на схема, основана на притежание, и агресивен подход, когато е без топка.

Много е вероятно Хари Кейн - капитанът на Англия, да бъде в центъра на вниманието на отбора на Тухел, когато той поеме ръководството. Германецът изигра важна роля за привличането на Кейн в Байерн и двамата изградиха силна връзка в клуба.

Тухел предпочита физиката в своите двойки полузащитници, което може да доведе до това, че Джуд Белингам да играе по-дълбока роля заедно с Деклан Райс, но с много възможности да излиза напред.

Германецът често не е бил съгласен със собствениците на клубове, когато става въпрос за трансферна стратегия, но това едва ли ще бъде проблем като селекционер на Англия.