Един от арестуваните в ДАИ се оказа с 12 апартамента

Пуснаха шефката им, нямало доказателства, че корумпираните инспектори се отчитали на нея

Топ
18:24 - 04 Октомври 2019
4659
Един от арестуваните в ДАИ се оказа с 12 апартамента

Цели 12 апартамента има като своя собственост един от тримата задържани инспектори от ДАИ – Пловдив. Тримата арестувани са на възраст от 41 до 54 години, като най-имотният от тях е и най-възрастният, който има и най-дълъг стаж в инспекцията. Това съобщи на пресконференция в Пловдив окръжният прокурор Румен Попов.

Всичките 12 апартамента на чиновника били в различни новостроящи се сгради из целия град. Отделно инспекторът имал основно жилище, което обитавал със семейството си. Новите жилища в различен етап на строеж били записани на имената на майка му, която е пенсионерка, на баща му, който е социално слаб, даже и на брат му, който бил безработен. За тези жилища не са плащани и данъци, така че вероятно ще се стигне и до повдигане на обвинения за данъчни престъпления, каза Попов.

Както стана ясно в сряда, тримата инспектори са взимали различни рушвети от транспортните фирми. Започвало се е от 300 лева и се е достигало до 10 000 лева. Фирмите са проявявали истински бизнес мазохизъм, каза още Румен Попов. Вместо да се оплачат в полицията и прокуратурата за това, че са рекетирани, те с години са броели исканите от тях суми. По време на разследването обаче станало ясно, че никой от давалите рушвети от фирмите не искал да си признае за това. „Налага се да молим хората да си кажат”, признаха от прокуратурата. Били изнудвани десетки фирми

Пловдивската прокуратура даде подробности за задържаните корумпирани служители на ДАИ

Тримата арестувани инспектори са от отдела за издаване на транспортни лицензи. Срещу тях са повдигнати обвинения за приемане на подкупи чрез изнудване, в качеството си на длъжностни лица, в условията на продължавано престъпление. За това законът предвижда от 3 до 10 години затвор, глоба до 20 000лева и лишаване от право да се заема държавна длъжност.

Междувременно арестуваната в сряда за 24 часа изпълняваща длъжността директор на ДАИ Пловдив Анна Генова била освободена поради липса на доказателства срещу нея. В града се знае, че тримата арестувани инспектори са се отчитали пред нея и са й давали между 30 и 50% от събраните рушвети, въпреки че те твърдели обратното. Още трима от първоначално арестуваните също саосвободени.

По схемата оставените в ареста са ощетили държавата с около 300 000 лева от неналожени санкции. До момента било доказано, че от управителя на голямо транспортно дружество с холандски собственик, извършващо товарен транспорт с тирове до европейски държави, са поискани на два пъти подкупи в размер на 5000 лева по време на комплексни проверки. Първият път това е направено през 2017 г., а вторият път - тази година. Междувременно са искани и други, по-малки подкупи за по-дребни нарушения. Дружеството е било изнудвано с аргумента: „Или даваш, или ти спирам 300 тира”.

„Възможно е кръгът на обвиняемите да се разшири”, заяви окръжният прокурор Румен Попов.