Един се ражда, друг умира...

Новини
12:10 - 16 Август 2019
9318
Един се ражда, друг умира...

Различни поколения, различни разбирания, различна музика... Те и двамата са различни - Мадона и Елвис, едно от емблемите на музиката, подлудили света. Днес е 16 август 2019-та - на тази дата преди Луиз Чиконе, известна на всички като Мадона, прекрачва границата на 60-те, преминава в друго измерение. И ще празнува рожден ден. А Елвис Пресли, който на тази дата умира през 1977-ма едва на 42, остава безсмъртен за неговите фенове. Не случайно тази дата е избрана за Деня на Елвис в Мисисипи. И там хората му отдават почит.

Мадона може и да е вече на 61 години, но Материалното момиче доказа, че възрастта е просто цифра, след като направи няколко шпагата във въздуха, по време на репетиция за предстоящото й турне "Madame Х".

Певицата публикува в официалната си Инстаграм страница видео, на което лежи по гръб на земята с ролки в косата. Докато гледа в телефона си, Мадона разтяга и размахва крака ту настрани, ту нагоре.

"Мадам" се подготвя за деня", гласи посланието към клипчето.

Феновете й полудяха заради впечатляващите движения на 60-годишната до вчера попзвезда, казвайки, че са шокирани от нейната гъвкавост. Турнето на "Madame Х" ще стартира на 12 септември в Ню Йорк, доказвайки че тя все още притежава огъня, с който запали всички класации преди повече от 30 години. През 1983-та тя издаде дебютния си албум "Like A Virgin", който достигна продажби от 3.5 млн. копия за 14 седмици, при това само в САЩ.

"Madame X" ще бъде концертно турне номер 11 за нея, подкрепящо 14-ия й студиен албум. Стартът му е през месец септември в Ню Йорк, а финалното шоу ще се проведе през месец март 2020 г. в Париж. Тя ще има общо 89 изяви, като нейни спирки ще бъдат Чикаго, Лас Вегас, Лисабон, Лондон и др.

През 1919 г. от бедното италианско село Пачентро, област Абруцо, потеглят към Америка 18-годишният Гаетано Чиконе и 17-годишната Микелина ди Лулио. Като много съселяни двамата се надяват да намерят късмета си в земята на безкрайните възможности. Десетилетия по-късно се сдобиват с внучка Луиз Вероника Чиконе, която ще покори света с името Мадона.

Въпреки че не говори езика на дедите си по бащина линия, тя никога няма да забрави произхода си. Още при първия си италиански концерт, в Торино през 1987 г., Мадона се запознава с италианската си рода, която обича да поздравява и по време на тв предавания.

Мадона почете достойно Абруцо след опустошителното земетресение през 2009 г. в Акуила, който е само на десетина км от селото на дедите й. Звездата дари на пострадалата зона 522 000 долара.

Мадона винаги се е чувствала италианка до мозъка на костите си. “И аз говоря чрез ръцете си, плача много, много съм страстна, имам лош характер и обичам хубавите обувки”, признава тя.

Луиз Вероника се ражда на 16 август 1958 г. в Бей сити, Мичиган, в семейството на италианеца Силвио Чиконе и на Мадона Луиз Фортин, която е от френско-канадски произход. Певицата е трето от общо шест деца на двойката. Когато е едва петгодишна, Луиз Вероника е белязана майка почива от рак на гърдата. В последния стадий от болестта си Луиз Фортин признава на момиченцето, че й остава още малко живот. Това разкритие го кара да се почувства изведнъж като по-възрастна и закрилница за братята си въпреки крехката си възраст.

“Чувствах се по-силна от майка ми. Бях толкова малка и въпреки това тя изглеждаше детето в случая”, признава по-късно певицата.

“Забелязах нещо странно в устата на майка ми в ковчега. Трябваше ми време, за да разбера, че тя беше зашита. Видът на майка ми в отворения ковчег, едновременно спокоен и гротесков, ме преследва и до днес”.

Три години по-късно бащата на Мадона се жени за гувернантката им, от която има и други две деца.

На 19 г. Мадона заминава за Ню Йорк. Има 35 долара в джоба си и е принудена да спи на дивана у приятелка.

Тя е обсебена от идеята да стане звезда и започва като танцьорка в трупата на Алвин Ейли. Същевременно работи във верига за фастфуд, за да се издържа. Запознава се и с бъдещия си мъж Дан Гилрой, който я научава да свири на китара. Двамата по-късно написват серия успешни песни.

Мадона се снима във второстепенни филми, позира гола за списания. През 1983 г. има нов мъж до себе си – диджея Джон Бенитез, който я налага на пазара на денсмузиката с парчета като “Холидей”. Идва моментът на Like a Virgin – песента, която я изстрелва на световния небосклон като икона на музиката и еротиката. Следва периодът на новата Мерилин Монро. Мадона изпълнява хита Material Girl, преоблечена като покойната легенда. В резултат става глобален феномен и продава милиони дискове. Оттам нататък започва да жъне успех след успех, като всеки път налага нова визия. Публиката по света полудява по нея.

Мадона е не само певица и танцьорка, а и секссимвол. Тя интерпретира всички възможни ситуации и роли в сексуалната сфера - няма нещо, с което да не си играе пред публиката. Всичките й хитове след това олицетворяват вижданията й за секса в три измерения.

Междувременно Мадона среща актьора Шон Пен, с когото завърта луда любов, двамата се женят, но това продължава кратко. Певицата записва албума Like a Prayer, с който си докарва море от религиозни полемики. Но най-вече Мадона става мениджър на самата себе си, тя е жена с изключителен нюх към бизнеса. През 1992 г. подписва договор за $60 млн. с “Тайм Уорнър”, с която създава свой етикет – Maverick, който по-късно продуцира рояк други звезди.

Мадона е във вихъра си и в киното. Играе във филми на Уди Алън, Пени Маршал, въплъщава се в Ева Перон в “Евита” (1996) на Алън Паркър, за чиято песен You Must Love Me печели “Оскар”, и създава дори собствена филмовa къща - Siren Films.

Не спира да провокира – и чрез публикуването на фотографска книга, в която позира гола на границата на порнографията.

По време на кариерата си, която продължава и до днес, Мадона продава над 350 млн. диска в света - световен рекорд, който я в превръща в кралица на поп музиката.

В личния си живот звездата също не намира лесно покой. Днес тя е майка на 6 деца, 4 от които осиновени. От мимолетната й връзка с Карлос Леон, неин личен треньор, се ражда през 1996 г. Лурдес Мария. Две години по-късно Стинг я запознава с британския режисьор Гай Ричи. Двамата се женят и през 2000 г. имат син Роко. Няколко години по-късно Мадона осиновява две деца в Малави – Дейвид Банда и Мърси Джеймс, днес на 12 г.

Мадона се развежда с Гай Ричи и за 3 г. е обвързана с френски балетист. През 2016 г. осиновява близначките Стела и Естер, днес петгодишни, с което децата ѝ стават 6, колкото на майка й Луиз Фортин.
Днес Мадона няма официално мъж до себе си.

Целият й живот се диктува от децата й. Заради страстта на сина си Дейвид по футбола тя решава да премести семейството си в Европа. Колебае се между Торино, където е академията на Ювентус, Барселона и Лисабон.

“Барселона е фантастичен град, Торино ми харесва, ама не е подходящ за деца, изглежда направен за интелектуалци. Затова отидох в Лисабон, който ми изглежда най-добрият избор”, разказва
звездата.

“Открай време твърдя, че Португалия се командва от трите “Ф” - футбол, фадо и Фатима”, обяснява Мадона решението си да заживее в Лисабон. Много от известните приятели на Мадона я определят като перфектната приятелка.

Нейните песни са реално отражение на емоциите й. Не умее да готви, но като италианка обича да си похапва добре. Пие червено вино и коктейли.

Мадона казва, че е най-щастлива, “когато твори чрез музиката, когато пише и се изразява, когато е близо до природата, язди кон на плажа и солта от океана брули лицето й”. И още: “Когато играя с
децата си и ги слушам как се смеят – тази радост не бих я заменила с нищо”.„

На 8 януари 2019-та Краля на рока - Елвис Пресли, щеше да навърши 84. Въпреки че вече толкова време той не е между живите, музиката му продължава да се слуша в целия свят, а популярността му е сравнима с тази на всеки един съвременен артист. Елвис Аарон Пресли е роден в Тупело, Мисисипи, и това е причината точно там да бъде Денят на Елвис, което е малко известен факт по света. Обикновено хората, неговите почитатели се събират в Мемфис. Семейството се премества там, когато Елвис е на 13 и той започва да пее на събиранията за танци. Въпреки бунтарското си поведение, Пресли е изключително любезен с възрастните хора и е особено привързан към майка си - като соцобраз на Тимуровец. На 19-годишна възраст, вече завършил училище, се явява на прослушване за Сам Филипс. По това време работи като шофьор на камион за кралската електрическа компания.

Бялото момче, което пее като негър - поне така си изразяват за него първите му продицунти, издава дебютна плоча - "That`s All Right Mama". От другата страна на плочата е "Blue Moon Of Kentucky", която е кънтри песен, но аранжимента прави изпълнението нещо по-скоро като ритъм енд блус. Плочата е издадена в 20 000 броя.

А историята на Елвис е голяма...

През 1956 г. Елвис прави и първата си роля в киното във филма "Love Me Tender". Снима се в още 32 филма. Критиката порицава остро тези роли, но филмите на практика се оказват печеливши с обща печалба от 150 милиона долара.

През 1958 г. Елвис е командирован в армията и изпратен в Германия. Там среща и се влюбва в 14-годишната Присила Анн Вагнер (по-късно позната като Присила Пресли). Военната му служба и "Британската инвазия" през 1960 г. намаляват броя на концертите на Елвис. През 1960 г. Елвис се премества в Холивуд, където участва в над 20 филма заедно с някои от най-известните актьори в Холивуд.

Елвис се завръща на музикалната сцена през 1970 г. с концерт в Лас Вегас. Прави турне в САЩ като изнася над 500 концерта на живо. По това време Елвис се развежда. Стресът от този факт, както и напрежението от непрекъснатите пътувания, повишаващото му се тегло, както и употребата на стимуланти и анти депресанти си казват думата.

Краля на рока умира на 16 август 1977 година. Тогавашният президент на САЩ Джими Картър го определя като един от символите на съвременна Америка.

Официалната версия за смъртта на Пресли е свръхдоза наркотици, които той употребява постоянно, за да издържи на напрежението на славата. Не е чудно, че много от феновете му смятат, че Краля все още е жив и всяка година се появяват информации, че е забелязан в различни части на САЩ, а дори и отвъд Атлантическия океан.

Всеки август, фенове на всички възрасти от целия свят се събират в имението му Грейсленд в Мемфис, за да се поклонят пред паметта на своя идол. Това е и най-посещаваният дом в Америка. Имението на Краля на рока е и най-известната сграда след Белия дом.

През 1991 г. Грейсленд Меншън е включено в Националния регистър с исторически места. Именно тук, в градината за медитация, е и гробът на самия Елвис, пред който феновете отдават почитта си.

До смъртта си е продал повече от 600 милиона сингли и албума.

И още няколко факта за Елвис:

Елвис Пресли има продадени над 1 300 000 000 албума по целия свят - повече от всеки друг изпълнител или група, включително The Beatles

През 1960 г. получава черен колан по карате

Цветът на косата му до тийнейджърските му години е бил рус. Когато се подстригва при постъпването си в армията (на 22 години), косата му е вече тъмна.

Имал е домашен любимец – шимпанзе, наречено Скатър (Scatter).

При аутопсията в кръвта му са открити десет различни лекарствени вещества.