Единбург въвежда туристическа такса през 2026 г.

Изчисленията показват, че за година ще могат да се събират около 59 милиона евро, които ще се инвестират в инфраструктурата на града

Нещо за четене
12:08 - 10 Септември 2024
595
Единбург въвежда туристическа такса през 2026 г.

След като Венеция показа, че не губи туристи с въвеждането на туристическа такса, един друг град вече е приел идеята - Единбург. Столицата на Шотландия възнамерява да таксува всички туристи, след като правителството е предоставило властта в ръцете на кметството, пише Euronews.

Въпросната такса влиза в сила през 2026 г.

Изчисленията на Единбург показват, че за година от транзитната такса ще могат да се събират около 59 милиона евро, които автоматично ще се инвестират за подобряването на инфраструктурата на града. Някои локални туроператори са скептични и смятат, че

подобна такса може да отблъсне туристите.

Единбург се превръща в първия град в Шотландия, който официално започва да таксува своите гости и таксата ще бъде въведена за туристи, използващи хотели, B&B, хостели и приложения като Airbnb и други.

Таксата ще бъде 5% от нощувката на всеки гост.

Туристите ще бъдат таксувани за първите 7 дена от своята почивка. През следващите 12 седмици от началото на септември, местните власти ще обсъждат приемането на закона, както и определянето на процентната такса - възможно е същата да бъде и малко по-висока или по-ниска.

Всички средства ще бъдат насочени към подобряването на инфраструктурата, подобряването на хотелиерските услуги, културния туризъм и създаването на нови събития. 35% от всички събрани средства отиват за подкрепа на изкуството.

Въвеждането на подобна такса поставя Единбург до Амстердам, където туристическата такса е 12,5%.

Берлин също има такава такса и не може да се оплаче от липса на туристи,

с което притесненията за Единбург се намаляват драстично. Повечето туристически агенции посочват, че Единбург е изгубил туристи на локално ниво, особено след като посетителите от Великобритания са ограничили своята ваканция в следствие на по-високите разходи за живот.

Генералното мнение на Туристическия алианс в Единбург е, че ако човек може да плати неколкостотин евро за почивка, то няма да има проблем да заплати още няколко евро за туристическа такса. Положителните настроения показват, че най-вероятно Единбург може дори да повиши таксата, особено след като цяла Европа страда от свръхтуризъм през настоящата година.