Единственият кандидат за шеф на НЗОК ще бъде изслушан днес

Политика
07:53 - 24 Юли 2023
1923
Единственият кандидат за шеф на НЗОК ще бъде изслушан днес

На заседание на Комисията по здравеопазване в парламента днес ще бъде изслушан кандидатът за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Заседанието е насрочено за 13 часа и ще се проведе в зала „Изток“ в парламента. 

След изтичането на срока за номинации за управител на НЗОК на 17 юли, единствената кандидатура за поста остана тази на Станимир Михайлов. Той е предложен от парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България".

Според процедурни правила изслушването на кандидатите в ресорната комисия е публично в открито заседание, което се излъчва в реално време в интернет страницата на НС. В рамките на до две минути се представя кандидатът от вносител. Кандидатът разполага с до 15 минути за изказване. При изслушването депутатите могат да задават въпроси, като кандидатът отговаря до 25 минути. След заседанието Комисията по здравеопазване внася в НС доклад за резултатите от изслушването. За да бъде избран за управител на НЗОК, кандидатът трябва да получи повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители.

Това е втори опит за избор на шеф на НЗОК, след като първият се провали.

Първоначално постъпилите кандидатури бяха три. От ПГ на „Възраждане“ обаче оттеглиха своя кандидат – Тодор Хинов. След това предложената от ПГ на ГЕРБ-СДС Иванка Динева отказа да участва в процедурата по избор и единствен кандидат остана проф. Жени Стайкова, издигната от „БСП за България“. Тя обаче не събра нужната депутатска подкрепена при гласуването в парламента.