Една четвърт от хотелите временно прекратяват дейността си

37% от ръководителите са пуснали персонала в неплатен отпуск

Новини
13:55 - 27 Май 2020
1366
Една четвърт от хотелите временно прекратяват дейността си

Една четвърт от хотелиерите обявяват през април, че временно ще прекратят дейността си, а по-малко от половината очакват през следващия месец да могат да обслужват до 50% от разходите си със собствени средства. Някои от тях предлагат на клиентите да ползват направените резервации в друг период, а други планират намаление на цените или предлаганите пакети.

Това показват резултатите от краткосрочно проучване на Националния статистически институт сред хотелиери през април във връзка с коронавируса. Те нямаха право да работят до 13 май, когато беше сложен край на извънредното положение, предаде econ.bg.

Общо 18.5% от нефинансовите предприятия в най-засегнатите от кризата сектори пък казват, че и през април са освобождавали служители, сочи проучване през същия месец сред тях.

Въпреки разрешението да работят от 13 май по данни от бранша някои хотели изобщо няма да отворят през летния туристически сезон заради преценката, че не им излиза сметката да функционират при всичките изисквания, свързани с продължаващата зараза.

Според данните ат анкетата през април, когато местата за настаняване все още не можеха да работят, 56.6% от ръководителите смятат да продължат да работят макар и с намален обем, 24.3% очакват временно да преустановят дейността си, а 13.5% очакват да продължат дейността си, както преди извънредното положение. Едва 3.4% прогнозират да я прекратят напълно.

Общо 49.1% от анкетираните смятат да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации. Същевременно 62.9% от тях имат намерение да намалят цената на пакета услуги, а 46.7% - на нощувката.

В краткосрочен план (през следващия месец) 40.8% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат до 50% от разходите за дейността със собствени средства, 16% от тях - до 100%, а 42% от анкетираните посочват, че няма да могат да се справят сами.

Общо 37.2% от ръководителите са пуснали персонала в неплатен отпуск, 36.8% са съкратили служители, а 31.7% са пуснали наетите в платен отпуск.

От мярката "60/40" са се възползвали 19.8% от мениджърите, като 10.8% от тях са приложили дистанционна форма на работа или намаляване на заплатите.

През април по-голяма част от управителите (82.3%) съобщават за намаление в приходите от дейността си спрямо предходния месец, а 16.5% от тях посочват, че няма промяна.

Общо 18.5% от нефинансовите предприятия в България са съкратили персонал през април. Близо 37% са пуснали служители в платен отпуск, а 26.9% - в неплатен. Дистанционна работа са въвели 26.5% от фирмите. Това пък показва изследването сред нефинансовите предприятия за ефекта на COVID-19, върху най-засегнатите сектори на икономиката в страната.