Една доза на "Пфайзер" снижава рязко предаването на вируса

Британски учени стигнаха до извода след анализ на хиляди тестове за Covid

Новини
15:57 - 26 Февруари 2021
2437
Една доза на "Пфайзер" снижава рязко предаването на вируса

Една доза от ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" намалява броя на асимптоматичните случаи и може значително да снижи риска от предаване на вируса, установиха британски изследователи, цитирани от Ройтерс, предаде БТА.

Учените са анализирали резултатите от хиляди тестове за Ковид-19, правени всяка седмица в рамките на скрининговите програми за болничния персонал в Кембридж, Източна Англия.

"Резултатите ни показват рязко намаляване на процента на положителни тестове след една доза от ваксината на "Пфайзер"-"Бионтех" - каза Ник Джоунс, специалист по инфекциозни болести от университетската болница в Кембридж, който е един от ръководителите на изследването.

След разделяне на резултатите за ваксинирани и неваксинирани, изследователите установяват, че тестовете на 0,80 от процента от неваксинираните медицински лица са положителни, при 0,37 процента за ваксинираните преди до 12 дена, когато ефектът още не е пълен, и 0,20 процента за ваксинираните преди 12 или повече дена.

Резултатите от изследването още не са рецензирани от специалисти, но са публикувани предварително.

Това означава четирикратно намаление на асимптоматичните случаи на Ковид-19 сред здравните работници, ваксинирани преди повече от 12 дена, и 75 процента защита, уточни другият ръководител на изследването Майк Уикс, специалист по инфекциозни болести.