Една година от показното убийство на Алексей Петров

Покушението срещу него беше извършено на 16 август 2023 г.

Новини
08:57 - 16 Август 2024
1712
Една година от показното убийство на Алексей Петров

На 16 август се навършва една година от убийството на бизнесмена Алексей Петров. Бизнесменът беше убит в столичния квартал "”Драгалевци", докато се е разхождал заедно с треньорката си Мирослава Михайлова в района на лифта.

Към днешна дата няма нито заподозрян, нито арестуван за убийството на Петров. Михайлова беше ранена, но се възстанови след болнично лечение. По неофициална информация напуска страната месец след покушението и оттогава живее в чужбина.

Убиецът се криел в планината и чакал Петров да се появи. Вероятно преди това го е проучвал с месеци, тъй като посещенията на бившата барета на Витоша били чести. Ходел с Михайлова, която е негова треньорка по тенис, която му помагала с раздвижването след травми от предишни атентати срещу него - през 1999 г. бил прострелян в крака.

Макар че дебнел Петров, убиецът не е стрелял от скривалище, нито е имал специален заслон, в който да го изчака. Изстрелите били от няколко метра. Първият попаднал в главата на Петров. Куршумът ранил окото му. Едва след това последвал изстрелът в тялото на бившата барета, сочат данните от разследването. Подобна контролна стрелба е типична за руските военни, но е възможно сега да е направена с цел да обърка разследващите. Изяснява се колко точно пъти е натиснал спусъка убиецът. Свидетели дават противоречиви показания, някои говорят дори за пет изстрела.

Убиецът, който стреля по Петров и Михайлова, бяга с колело. Все още е неизвестен.

Срещу бизнесмена в миналото имаше два опита за атентат - един през 2002 г. и един през 2015 г.

Припомняме, че убийството му бе повод за коментари в Народното събрание. Съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков излезе с позиция във Facebook: „Абсолютно неприемливо е през 2023 г. в България да има показни убийства. Всичко това говори за нуждата от спешна реформа в сектор сигурност. Службите трябва да започнат да работят ефективно. Ще работим заедно с правителството да постигнем истински и бързи резултати”.

Лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов също коментира покушението срещу Алексей Петров, като отправи и критика към правителството. „Едно е ясно - мутренското правителство върна обратно забравените мутренски години. Остава само да си зададем един последен въпрос - кой ще бъде следващият? И дали няма да е политик?”

Тогавашният лидер на БСП Корнелия Нинова излезе с позиция във Facebook, тя отправи критики към кабинета: „Връщането на мутренския модел на управление на Борисов върна и мутренските години. Цялата държава стана заложник на страха му от възмездие и на алчността на ПП-ДБ за власт и пари. Гангстерски убийства посред бял ден. Правосъдна реформа ли? Шенген ли? Всичко, до което се докоснат е катастрофа".

Лидерът на ИТН Слави Трифонов постави редица въпроси в социалната си мрежа, сред тях: „Дали това е началото на гангстерска война и дали Алексей Петров е съдействал в преговорите между ГЕРБ и ПП-ДБ за съставяне на правителство? И допълни: „Убийството на Алексей Петров беше предизвестено. То ясно показа, че държавата и службите са слаби. И не са в състоянието нито да прогнозират, нито да предотвратят подобен - показен разстрел”.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира убийството така: "Да се надяваме, така както при предишните два атентата, да бъдат задържани извършителите".

Алексей Петров e бизнесмен, политик и преподавател, експерт по корпоративна сигурност и антитероризъм, беше изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива. Роден на 23 април 1962 г. в Бабинци, Тетевенско, Петров завършва милиционерското средно училище в Пазарджик през 1981 г. Работи 8 г. в силите за сигурност и в силите за антитероризъм до началото на 1990 г. На 15 август 2002 г. е извършен неуспешен атентат срещу него.

През 2009 г. Петров е обявен от тогавашния вътрешен министър Румен Петков за дългогодишен секретен сътрудник на контраразузнаването, после и на ДАНС.

На 10 февруари 2010 г. е задържан и обвинен за лидер на престъпната група „Октопод“, занимавала се с рекет и изнудване. През октомври същата година е пуснат под домашен арест, а обвиненията са намалени до рекет и изнудване срещу две лица от 1998 и 2000 г. Преподава в УНСС от края на 90-те години. Защитава докторска дисертация по проблемите на фирмената сигурност в Специализирания научен съвет на Академията на МВР.

Алексей Петров беше щатен служител в Държавна сигурност, управление VI, направление „Т“.

През юли 2011 г. е издигната кандидатурата му за президент от група граждански сдружения и от Инициативен комитет „Единение и екипност“.