Една от най-големите фабрики в Сърбия затвори и остави над 2500 души без работа

Заводът на американската корпорация се намира в Нови Сад

Новини
14:29 - 21 Март 2022
5190
Една от най-големите фабрики в Сърбия затвори и остави над 2500 души без работа

Американската Lear затвори фабриката си в Сърбия и остави над 2500 души без работа

Една от най-големите фабрики в Сърбия - на американската корпорация за автомобилни части Lear в Нови Сад, е преустановила дейността си, става ясно от изявление на компанията. Причината за това е войната в Украйна, а загубите за Сърбия ще са в размер на милиарди евро, пишат местните медии.

Според писмо, изпратено от ръководството на Lear до спъбските служители, е имало проблем при доставката на компоненти за производство и поръчките за клиентите не са могли да се осъществят.

Единственият вариант вследствие на това е бил преустановяване на производството.

2500 сръбски работници остават без работа и са уведомени с това чрез писмо, в което пише, че "поради западните санкции срещу Русия е имало прекъсване във веригата за доставки, която води до проблеми в автомобилната индустрия, най-вече чрез затруднената доставка на полупроводници и различни компоненти".

"Наясно сме, че всичко това предизвиква голяма доза безпокойство и недоволство на служителите ни, но ние следим ситуацията ежедневно и се опитваме, заедно с нашите клиенти, да се опитаме да намерим най-доброто решение на случващото се", заявиха от ръководството на фабриката в Нови Сад.

В завода за автомобилни части в Нови Сад се надяват затварянето да е само временно и да не се наложи да напуснат Сърбия завинаги, пише money.bg.