Една трета от заетите в икономиката на Кипър са имигранти

Мигрант е и всеки трети от безработните на острова

Новини
17:22 - 01 Август 2022
2259
Една трета от заетите в икономиката на Кипър са имигранти

Близо една трета от заетите в икономиката на Кипър са имигранти, включително българи, показват резултатите от проведеното от Статистическа служба изследване на миграцията и трудовия пазар.

С ново законодателство страната ще привлича висококвалифицирани чуждестранни специалисти.

Повече от 180 000 имигранти са работили в Кипър през миналата година, което представлява почти 29% от общата работна сила в страната, съобщи Статистическата служба.

Над 42% от тях идват от трети държави, а 35% - от страни членки на ЕС. Още почти 23% от общия брой на работещите чужденци са постоянно пребиваващи в Кипър.

Българите и други европейски граждани, работещи на острова, са включени в статистическото изследване като „имигранти“, тъй като тази група обхваща заетите в Кипър, които са родени извън него.

Търсенето на работа като основна причина да дойдат на острова посочват над 46% от наетите чужденци.

Близо 80% от работещите имигранти са в сектора на услугите, включително туристическата индустрия, където се трудят и много наши сънародници. Тази година хотелиерите изпитват сериозен недостиг на кадри заради липсата на желаещи кипърци или европейски граждани.

Неквалифицираните работници съставляват 28% от общия брой имигранти, отчита статистиката.

Мигрант е и всеки трети от безработните в Кипър.

През юли парламентът одобри два закона, регламентиращи нови данъчни облекчения и стимули за привличане на висококвалифицирани чуждестранни специалисти. Мерките са част от правителствената инвестиционна стратегия.