Едно от най-енергоемките предприятия у нас минава на „зелена“ енергия

КЦМ годишно плаща за ток около 100 милиона лева

Новини
12:33 - 27 Юни 2023
1752
Едно от най-енергоемките предприятия у нас минава на „зелена“ енергия

Едно от най-големите и енергоинтензивни предприятия у нас - Комбинатът за цветни метали в Пловдив (КЦМ), ускорява своя "зелен" преход с дългосрочен договор за покупка на ток от ВЕИ.

В продължение на 12 години, считано от 2024 г., КЦМ ще използва ток от нов соларен парк на компанията Enery. Подобно на самото предприятие, сделката е една от най-мащабните на пазара.

КЦМ е водещ производител на олово и цинк в Югоизточна Европа с над 60-годишен опит на пазара. Той е част от Холдинг КЦМ 2000 - най-голямата минно-металургична компания.

Комбинатът има годишна консумация на електрическа енергия в размер на близо 400 GWh.

Това е предприятие в отрасъл, който е трудно да стане „зелен“, но през последните години екологичните, социалните и управленските стратегии в бранша търсят решения, подобни на това, което сега става факт - дългосрочно обвързване с големи доставчици на електроенергия от ВЕИ.

Създадената през 2019 г. Enery има мощности, които генерират над 200 GWh годишно и работи по проекти в Централна Европа, които многократно биха увеличили нейния „зелен“ флот - от 280 MW в момента до 7 GW.

Предприятие с мащабите на КЦМ годишно плаща около 100 млн. лева за ток по актуални цени, което означава, че за енергия от ВЕИ ще се заделят по 10 млн. лева през следващите 12 години.

Комбинатът ще се захранва от нова слънчева електроцентрала с очаквано годишно производство от общо 200 GWh - не само за КЦМ, но и за други клиенти. Тя е в строеж, като се намира между Свищов и Русе.