Едва 27 екзекутирани за година в Саудитска Арабия

Резкият спад се дължи на наложения мораториум върху смъртното наказание при обвинения, свързани с наркотици

Новини
14:46 - 18 Януари 2021
1310
Едва 27 екзекутирани за година в Саудитска Арабия

Саудитска Арабия от години е сред първите държави в света по най-много извършени екзекуции, но през 2020 г. регистрира драстичен спад на екзекутираните.

Това е в резултат на промяна, която доведе до прекратяване екзекуциите на осъдени за престъпления, свързани с наркотици, но без упражнявано насилие, съобщава АП, позовавайки се на правителствена информация и на независими наблюдатели.

Комисията по правата на човека към правителството на Саудитска Арабия обяви, че през 2020 г. са документирани 27 екзекуции.

Според "Амнести интернешънъл" и "Хюман райтс уоч" през 2019 г. са екзекутирани рекордните 184 души. Промяната представлява 85% спад на броя на убитите през миналата година в сравнение с 2019 г.

От саудитската комисия подчертават, че резкият спад частично се дължи на наложения мораториум върху смъртното наказание при обвинения, свързани с наркотици. Комисията подчерта, че новият закон е влязъл в сила по някое време миналата година. Новата директива за съдиите изглежда не е била оповестена публично и не е ясно дали законът е променен с кралски указ, както обикновено се случва.

Преди АП съобщи, че през миналата година Рияд е наредил да се спре екзекутирането на непълнолетни и съдиите да спрат да издават спорни практики като публичен бой с камшик или пръчка и да го заменят със затвор.

Зад тези промени стои 34-годишният престолонаследник Мохамед бин Салман, който има подкрепата на баща си крал Салман.