Едва 30% от българите твърдо искат ваксина

Общество
16:32 - 11 Януари 2021
4438
Едва 30% от българите твърдо искат ваксина

30% от българите имат твърдо намерение да се ваксинират. 23% още не са решили, а 46% не възнамеряват. Това сочат данните от последното проучване на „Галъп интернешънъл“. Има и малък брой затрудняващи се да определят.

Този подход към темата показва, че делът готови да се ваксинират не е малък на фона на обичайните сравнително ниски нива на ваксиниране у нас срещу други заболявания. Делът обаче видимо варира и вероятно ще варира в зависимост от информационния поток. Личи необходимостта от добра комуникация на процеса на ваксиниране, сочи анкетата.

Колебанието идва от несигурността в безопасността на ваксините, посочват от „Галъп“. Сериозен за такъв тип изследвания дял от 18% не могат да определят дали те са безопасни, а 48% директно казват, че ваксините крият опасности. 34% са убедените на този етап в безопасността им. Вероятно с времето ще укрепва и чувството за сигурност.

Това са изводите от нова вълна на бърз телефонен сондаж по въпросите на коронавируса, проведена между 6 и 8 януари сред 800 души в цялата страна.