Едва 307 000 американци започнаха работа в частния сектор на САЩ през ноември

Депутати предлагат нов пакет за спешна Covid помощ за 908 милиарда долара

Новини
17:12 - 02 Декември 2020
2410
Едва 307 000 американци започнаха работа в частния сектор на САЩ през ноември

Работодателите в частния сектор на САЩ върнаха на работа или увеличиха персонала си с "едва" 307 хиляди през ноември, докато очакванията бяха за 410 хиляди, като в същото време данните за октомври претърпяха известна възходяща корекция.

Това показват резултати от последното проучване на компанията Automatic Data Processing Inc. (ADP), като по-слабите данни са пореден признак за забавяне на икономическата активност с оглед на силната втора вълна на коронавирусната пандемия и въведените заради нея нови бизнес рестрикции.

Според последния доклад на ADP през ноември американският частен сектор генерира 307 000 нови работни места при очаквания за около 410 000, като в същото време данните за октомври претърпяха възходяща ревизия до създадени 404 хиляди нови работни места при предишна оценка за 365 хиляди.

През ноември най-много работни места бяха създадени от средните по размер компании (с наети между 50 и 499 работници), където заетостта се увеличи със 139 хиляди, докато в големите фирми (с персонал над 500 души) бяха наети едва 58 хиляди служители, а малките компании (с персонал между 1 и 49 души) върнаха на работа или наеха нови 110 000 служители.

Секторът на услугите, който понесе най-тежък удар от противоепидемичните ограничителни мерки през пролетта, върна на работа през миналия месец или назначи нови 276 служители, но втората вълна на Covid-19 и свързаните с нея ограничителни мерки вероятно ще засегнат отново негативно този сектор.

В производствения сектор пък бяха разкрити 31 хил. работни места, като в строителството техният брой беше 22 хиляди, в промишлеността - 8 хиляди, а в минно-добивната промишленост - едва хиляда.

"Докато през ноември се наблюдаваше нарастване на заетостта, темпото продължава да се забавя“, каза Ахю Илдирмаз, вицепрезидент и ръководител на Научноизследователския институт на агенция ADP и допълни: "Ръстът на работните места остана положителен във всички отрасли и в компаниите с различна големина".

Съединените щати бяха поразени от нова вълна от инфекции на Covid-19, като през ноември бяха съобщени 4,2 милиона случая на новозаразени и над 35 000 смъртни случая, свързани с коронавирус, според данни на Ройтерс.

Забавянето на наемането на служители от страна на частния сектор през последния месец следва данни, показващи умереност в потребителските разходи през октомври и охлаждане в производствената дейност през ноември.

Трябва да се има предвид, че държавните финансови мерки за облекчаване на въздействието от Covid-19 за над 3 трилиона долара помогнаха през изминалите месеци на милиони безработни американци да покриват ежедневни разходи, а компаниите да държат работниците на заплати, което доведе до рекорден икономически растеж през третото тримесечие. Тези фискални стимули обаче вече приключиха и все още няма одобрени нови стимули.

Във вторник двупартийна група депутати предложи нов пакет за спешна Covid помощ за 908 милиарда долара. Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл каза, че той и колегите от Републиканската партия проверяват предложените идеи, като те вярват, че все още действащият президент Доналд Тръмп ще ги превърне в закон, след като положи своя подпис.

В същото време се очаква новоизбраният президент Джо Байдън да наследи болезнена криза на пазара на труда и общественото здраве, когато положи клетва на 20 януари 2021 г.

Въпреки че докладът на ADP се извършва по различна методика спрямо официалните данни за пазара на труда в САЩ, той се следи като индикатор за състоянието на трудовия пазар.

В петък ще бъде публикуван изчерпателния правителствен доклад за безработицата и заетостта през ноември, като осредните очаквания на финансовите пазари са за нарастване на разкритите неселскостопански работни места в частния сектор през миналия месец с около 587 хиляди след техен силен растеж с 096 хиляди през октомври.

В същото време обаче се очаква увеличаване на общата неселскостопанска заетост (в частния и държавен сектори) с едва 481 хиляди след растеж с 638 хиляди през октомври, тъй като бяха освободени временно наетите от държавата служители за преброяването на населението през 2021 г.  с оглед на отмяната на това преброяване, а държавните и местните власти се борят с отслабени бюджети.

Това би било най-слабият растеж на заетостта началото на възстановяването на пазара на труда през месец май. Това би оставило американската заетост с около 9,609 милиона под пика, достигнат през февруари (точно преди първата вълна на Covid-19). Самият растеж на новите работни места намалява трайно през последните седмици от рекордните 4,781 милиона новонаети през юни.