Едва 8% от българите готови да работят от вкъщи

Тепърва новите форми на полагане на труд ще се развиват у нас, коментират анализатори

Актуални новини
13:01 - 09 Юли 2019
2463
Едва 8% от българите готови да работят от вкъщи

Едва 8% от българите биха опитали от новите форми на работа, отчитат от Центъра за икономическо развитие. Според проведеното от тях проучване тези новости на пазара на труда тепърва предстои да се развиват у нас.

Според данните у нас доминират наетите съгласно стандартния трудов договор - 90% от лицата на пазара на труда. Самонаетите и самоосигуряващите се лица представляват приблизително 9%. Работещите без трудов договор, включително и тези по граждански договор, са 1.9% от всички наети.

80-90% от респондентите никога не са били участници в някои от новите форми на работа. А полагането на труд от разстояние е позната за 6.6% от работещите. Малко над 82 на сто от анкетираните отхвърлят възможността да преминат към подобен тип заетост, което говори за ограничен потенциал за развитие на новите форми на труд. 8% са заинтересовани обаче и биха искали да опитат тази възможност.

Според анкетираните новите форми за работа дават предимства като независимост, свобода тип "сам да си бъдеш началник", по-големи доходи и възможността за гъвкаво работно време. 

Представители на социалните партньори и хора, които работят по класически трудов договор, посочват, че новите форми на работа все още са екзотика в България.