Eфективна стачка: Транспортът в София спира за час другата седмица

Шофьорите протестират днес пред Столична община

Новини
08:04 - 09 Октомври 2024
10917
Eфективна стачка: Транспортът в София спира за час другата седмица

Работещи от столичния Градски транспорт излизат на протест пред Столичната община. Протестът се организира от Федерацията на транспортните работници "Подкрепа" и Съюза на транспортните синдикати в България. 

Това не е политически протест, а протест срещу неизпълнените обещания на политиците, каза пред БНР Иван Кирилов, председател на Федерацията на транспортните работници "Подкрепа". Той е категоричен, че "протестът не е продиктуван от предстоящите парламентарни избори".

Ако не се постигне желаният резултат, може би следващата седмица в някой от делничните дни между 8.00 и 9.00 часа градският транспорт ще спре, за да стачкува ефективно, уточни той.

"Ако днес няма решение, през следващата седмица най-вероятно ще бъде спрян транспортът в рамките на един час."

Срещата с кмета била поискана през август, а се е състояла едва сега – в началото на октомври. Транспортните работници не са получили категоричен отговор дали кметът Васил Терзиев ще може да изпълни задълженията си по споразумението, обясни той.  

Тяхното намерение е да внедрят системата с бонуси през 2025 г., допуска Кирилов. Синдикатите обаче настояват това да се случи още през тази календарна година.

"Имаме огромни съмнения", подчерта той. По думите му, целта е да се замести искане на синдиката за увеличение на работните заплати през следващата година.

В тв ефира Кирилов нарече условията на труд на колегите му "покъртителни, отвратителни и непоносими".