ЕФЕКТИВНО ИЛИ НЕ: Дъжд вали, мият улиците в София (СНИМКИ)

Шофьорите негодуват, че пътните настилки стават още по-хлъзгави и опасни

Общество
12:10 - 21 Ноември 2019
5968
ЕФЕКТИВНО ИЛИ НЕ: Дъжд вали, мият улиците в София (СНИМКИ)

Има ли смисъл да се мият улиците в София и в другите градове на страната докато вали, питат се граждани. Според тях това изобщо не е ефективно и само имитира дейност. От Столична община обаче контрират, че да се чистят улиците и булевардите по време на дъжд е по-ефективно. Фоторепортер улови днес сутринта машините на чистотата да мият улиците в столичния квартал "Левски Г", докато валеше.

Според запознати измиването на улиците по време на дъжд е много по-икономично, отколкото в слънчево и сухо време. Колите от чистотата трябва единствено да пуснат силна струя и да отмият мръсотията. Така улиците по-бързо се изчистват. Дъждът само покрива праха, а машината го измива и премахва от улиците.


В дъждовно време, на пътя попада и пръст от колелата на автомобилите, които са били паркирана на тревните площи. Тази кал от колите тече към тротоарите и пътечките в тревните площи, разположени по-високо от бордюрите. Става така, че ако не бъдат измити веднага тези кални потоци ще изсъхнат и ще се превърнат в прах. След това е трудно да се изчистят, тъй като прахът влиза в асфалтовото покритие и го разрушава. Когато в града вали, мръсотията се надига, пътищата стават хлъзгави. Ако не се измие от водните струи се получава една мръсна бъркотия.


Шофьори обаче недоволстват, че когато улиците се мият при дъждовно време пътните настилки стават още по-хлъзгави и опасни за колите. Освен това машините били пускани в час пик и така предизвиквали задръствания.


Преди дни съдът задължи Столична община да мие машинно улиците по два пъти месечно от май до септември, като средно трябва да се измиват не по-малко от 10 847 дка. Един път месечно трябва да се мият улиците и от октомври до април, ако времето позволява. Графикът за миене трябва да се публикува на сайта на общината, както и трябва да се публикува справка за извършеното всеки месец.


Снимки: Агнес Методиева