Ефективността на "Спутник V" - над 97 %

Изследването се базира на 3,8 милиона ваксинирани с руския препарат

Актуални новини
17:45 - 19 Април 2021
1993
Ефективността на "Спутник V" - над 97 %

Руският учен Денис Логунов, водещ разработчик на коронавирусната ваксина "Спутник V", заяви, че препаратът се е доказал с ефективност от 97,6% срещу Covid-19 в реални условия, базирайки се на данни от имунизирани 3,8 млн. души, съобщава Ройтерс.

Новият процент на ефективност е по-висок от 91,6%, които бяха посочени в резултатите от предишно мащабно проучване на "Спутник V" и публикуван в медицинското списание The Lancet по-рано тази година.

Използвайки база данни за хора, получили и двете дози от ваксината, учените от московския институт "Гамалея", разработил тази ваксина, изчислиха реална степен на ефективност от 97,6%, каза Логунов по време на презентация за Руската академия на науките.

Руският фонд за директни инвестиции (RDIF) също потвърди, че ваксината "Спутник V" е показала ефективност от 97,6% въз основа на 3,8 милиона руски граждани, получили и двете дози.

Нивото на инфекция с Covid-19 сред ваксинираните със "Спутник V" пълнолетни граждани е 0,027%, започвайки от 35-ия ден след датата на първата инжекция, в сравнение с 1,1% при неваксинираното население.

"Действителната ефикасност на ваксината "Спутник V" може да бъде дори по-висока, отколкото показват резултатите от нашия анализ, тъй като данните за системата за регистрация на Covid случаите позволяват забавяне във времето между събирането на пробата (действителната дата на заразяването) и диагнозата. "Спутник V" за пореден път потвърди своята висока ефективност при превенция на коронавирусната инфекция “, каза Александър Гинцбург, директор на Изследователския институт по епидемиология и микробиология "Гамалея".