Египет: Евакуациите от Газа са преустановени от вчера

Свят
14:36 - 05 Ноември 2023
2311
Египет: Евакуациите от Газа са преустановени от вчера

Евакуацията на ранени жители на Газа и на притежатели на чуждестранни паспорти през граничния пункт "Рафах" към Египет са преустановени от вчера, съобщиха двама египетски служители в сферата на сигурността и един медицински източник, цитирани от Ройтерс, предаде БТА.

Единият от източниците в сферата на сигурността и медицинският източник заявиха, че евакуациите са били преустановени след израелския удар в петък по линейка в Газа, използвана за транспортиране на ранени хора.

Граничният пункт "Рафах" към Синайския полуостров в Египет е единственият изход от Газа, който не се контролира от Израел. Камионите с помощи все още могат да преминават към анклава, казаха два от източниците.

Евакуациите започнаха в сряда в рамките на международно споразумение, сключено с посредничеството на ЕС, чиято цел е да се позволи на някои притежатели на чуждестранни паспорти, както и на някои ранени жители на Газа, да напуснат анклава.

За разлика от предишните дни днес граничните власти на Газа не публикуваха списък на одобрените притежатели на чуждестранни паспорти и зависими от тях лица. Стотици хора бяха евакуирани в координация с техните страни, както и десетки ранени жители на Газа, които получават медицинска помощ в болници в Синай.

Катар, който играе основна роля в споразумението за предоставяне на хуманитарна помощ и в преговорите за освобождаването на заложници, заяви, че прави всичко възможно да възобнови работата на важния граничен пункт, но не определи срок, в който той ще заработи отново.

"Бомбардировките на болниците и на линейките, част от това споразумение за конвои с линейки, които да извеждат пациенти от опасност, със сигурност не помагат", заяви днес Маджид Ал Ансари, говорител на министерството на външните работи на Катар. "Призоваваме всички страни, но най-вече окупационната армия, да се уверят, че има безопасни маршрути и че споразумението се спазва така, както е постигнато", добави той.

Генералният секретар на ООН и хуманитарните агенции, работещи в Газа, осъдиха въздушния удар на Израел по линейка, за която израелските военни заявиха, без да представят доказателства, че е превозвала бойци на "Хамас", отбелязва Ройтерс.