Египет настоява за доставки с хуманитарна помощ към Газа

Свят
15:27 - 12 Октомври 2023
1882
Египет настоява за доставки с хуманитарна помощ към Газа

Президентът на Египет Абдел Фатах ас Сиси призова днес да се предостави хуманитарна помощ на палестинците в ивицата Газа и заяви, че Кайро продължава да настоява за предотвратяване на разрастването на конфликта, което би могло да дестабилизира региона, съобщава БТА.

Масовото бомбардиране от страна на Израел и пълната обсада в Газа предизвикаха тревога и в Египет, който на юг граничи с палестинския анклав и контролира главната изходна точка за всичките 2,3 милиона жители там. Египет заяви, че иска да улесни доставянето на помощи през пропускателния пункт "Рафах", но също така изрази несъгласието си жителите на Газа да бъдат принуждавани да преминават на юг през границата.

Кайро добави, че насочва международната помощ за Газа към летище Ал Ариш в северната част на Синайския полуостров, се казва в изявление на външното министерство. Близкият пропускателен пункт "Рафах" между Синай и Газа остава отворен, а Египет е помолил Израел да избягва да атакува палестинската страна на пункта след ударите, които попречиха на нормалната работа там, съобщи още ведомството.

В разговор с британския премиер Риши Сунак египетският президент Ас Сиси "подчерта нуждата да се гарантира предоставянето на редовни хуманитарни услуги и облекчения за палестинците в ивицата Газа", написа в изявление канцеларията на Ас Сиси. Той също така информира Сунак за "продължаващите усилия на Египет да настоява за спокойствие и максимална сдържаност, за да не се стигне до кръвопролития, чиято цена ще бъде платена от още невинни хора и чиито последици ще обхванат целия регион", се казва в изявлението.

Британският министър-председател Риши Сунак обсъди трудната ситуация по отношение на сигурността на "Рафах", съобщи канцеларията на Сунак. "Той (Сунак) предложи подкрепата на Обединеното кралство да се опита да овладее ситуацията и да запази маршрута отворен по хуманитарни и консулски причини, включително за британски граждани", се казва в изявлението.

Израел, който отвръща на смъртоносното нахлуване на бойци на "Хамас" в Израел, заяви днес, че няма да има хуманитарно прекъсване на обсадата на Газа, докато не бъдат освободени всички заложници.