Египет отказва да даде на Израел контрола върху буферна зона в Газа

Свят
17:28 - 09 Януари 2024
2116
Египет отказва да даде на Израел контрола върху буферна зона в Газа

Египет отхвърли предложението на Израел за по-голям израелски надзор над буферната зона на границата между Египет и Газа и дава приоритет на усилията за постигане на прекратяване на огъня, преди да започне работа по следвоенни споразумения, казаха трима египетски източника по сигурността, цитирани от Ройтерс.

Египет споделя 13 км граница с Газа, която е единствената граница на палестинския крайбрежен анклав, който не се контролира пряко от Израел. Заедно с Катар, Египет също играе водеща роля в преговорите за постигане на ново прекратяване на огъня в Газа и осигуряване на сделка за освобождаването на израелските заложници, държани от Хамас.

Египетските източници казаха, че по време на тези разговори Израел се е обърнал към Египет за осигуряване на т. нар. Филаделфийски коридор, тясна буферна зона по границата, като част от израелските планове за предотвратяване на бъдещи атаки.

Настоящият конфликт започна на 7 октомври, когато Хамас извърши нахлуване, по време на което Израел каза, че 1200 души са били убити и са били взети около 240 заложници.

Израел отвърна с офанзива, която уби повече от 23 000 души, според официални лица в Газа, и прогони повечето от 2,3 милиона души на територията от домовете им.

Израелски служител, пожелал анонимност, каза, че съвместният мониторинг на Филаделфийския коридор с Египет е сред въпросите, които са били обсъдени от страните.

Попитан дали Египет е отказал, израелският служител каза: "Не знам за това".

Свързаната с държавата египетска медия Al Qahera News цитира анонимен източник в понеделник, който казва, че последните съобщения за планирано сътрудничество между Египет и Израел по коридора са неверни.

Ръководителят на Държавната информационна служба на Египет не отговори на искане за коментар.

Египетските източници казаха, че израелските служители не са обсъждали контрола на коридора по време на настоящите преговори за прекратяване на огъня, а вместо това са поискали да участват в наблюдението на района, включително чрез споделяне на използването на новата технология за наблюдение, която Израел ще осигури.

Египетските преговарящи отхвърлили идеята, но Египет укрепил физическите бариери от своята страна на границата, казаха източниците.

Египет дава приоритет на постигането на ново споразумение за прекратяване на огъня като необходимата основа за дискусиите за следвоенната Газа, включително осигуряването на коридора, добавиха източниците.

Египетският външен министър Самех Шукри каза във вторник, че приоритетите за Газа са прекратяване на огъня, доставка на помощ и предотвратяване на разселването на жителите на Газа в Египет.

Израел контролираше Филаделфийския коридор до 2005 г., когато прекрати окупацията на ивицата Газа. Хамас пое контрола над Газа през 2007 г. В края на миналия месец израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че Израел се стреми да си възвърне контрола върху коридора, под който палестинците отдавна прокарват подземни тунели.

Броят на тунелите започна да се увеличава през 2008 г., тъй като палестински контрабандисти и бойци ги използваха, за да избегнат икономическата блокада на Израел и да внесат оръжия в анклава. Но една египетска военна кампания, която започна през 2013 г., успя да унищожи повечето от тях, твърдят палестински източници.

"Египет даде ясно да се разбере, че е затворил всички тунели от своята страна на границата, но Израел все още не е в състояние да поеме или разбере, че това, което са видели в Газа, може да е изцяло местно производство или разработка", каза Ашраф Абу ел-Хул, главен редактор от египетския държавен вестник "Ал-Ахрам" и специалист по палестински въпроси.

Абу ел-Хул каза, че Израел може ефективно да контролира граничната буферна зона отдалеч чрез огневата си мощ, без да е необходимо да поема пряк контрол.