Египет се готви за събитие с мащаба на парада на фараоните

Спокойствието на храмовете в Карнак и Луксор е нарушено от работници, които монтират осветление, опъват кабели, изграждат дървени сцени и декори

Новини
14:48 - 17 Ноември 2021
2584
Египет се готви за събитие с мащаба на парада на фараоните

В Луксор тече трескава подготовка за събитие с мащаба на "Златния парад на фароните", който привлече вниманието на целия свят към новия Национален музей на египетската цивилизация в Кайро.

Този път в светлината на прожекторите ще попаднат удивителните монументи от древноегипетската столица Тива в "най-големия музей под открито небе". В центъра на пищното за сетивата събитие ще бъде пресъздаването на фестивала Опет.

Спокойствието на храмовете в Карнак и Луксор е нарушено от работници, които монтират осветление, опъват кабели, изграждат дървени сцени и декори за предстоящите тържества, пише в. "Ал Ахрам".

Консерватори и археолози с четки, сита, ръчни духалки и всякакви други инструменти се изкачват по скелета и почистват колоните и стените на древните светилища или пресяват пясъците покрай Алеята на сфинксовете.

Изложба на архивни фотографии ще припомни историята на археологическите открития в Луксор и Карнак. "Сериозната работа по разкриването на Големия процесионен път, известен като Алея на сфинксовете, започва през 1949 година, когато египетският археолог Закария Гонейм намира първите пет статуи с глави на овен," обяснява Махмуд Мабрук, съветник на министъра на туризма и антиките.

Подготовката е в ход не само в археологическите обекти, а и в самия град Луксор. Обновяват се улици, подменя се осветлението, изградена е крайбрежна алея на Нил, главни булеварди и площади са с ново озеленяване, поставени са информационни табели.

Египетският министър на туризма и антиките Халед ал Анани в Луксор по време на подготовката за откриването на Алеята на сфинксовете.

Датата на събитието все още се пази в тайна, но анонимен източник от Министерството на туризма и антиките разкрива пред "Ал Ахрам", че фестивалът Опет ще бъде пресъздаден по модерен начин, за да покаже всички забележителности на Луксор - от традиционните разходки с лодка и луксозните круизи по Нил до въздушните балони над Долината на царете.

Археологът Захи Хауас, бивш министър на антиките на Египет, разказва, че по време на ежегодния фестивал Опет древноегипетските жреци са преминавали в процесия от Карнак до Луксор по Алеята на сфинксовете, носейки специален олтар на божествата Амон-Ра, Мут и Хонсу. Ритуалът се е провеждал всяка година по време на Новото царство. В храмовете в Луксор са изрисувани картини на празненствата, които показват танци, музика, военни паради, събития с коне, принасяне на дарове на боговете. Елементи от фестивала са достигнали до нас през хилядолетията и могат да бъдат видени в днешните чествания, посветени на суфисткия шейх Юсуф Абу ел Хаггаг.

2700-метровият Главен процесионен път с две редици от общо 1350 сфинкса, е изграден по време на фараона от Тринадесетата династия на Древен Египет Нектанеб I на мястото на по-стар процесионен път, както е записано в червения храм на царица Хатшепсут в Карнак. По време на нейното управление покрай алеята са построени шест светилища, посветени на бог Амон-Ра, който е бил смятан за покровител на Тива.