Египет - Сенегал или Салах - Мане е финалът за Купата на Африка

Фараоните отстраниха домакините от Камерун след изпълнение на дузпи

Спорт
11:08 - 04 Февруари 2022
1742
Египет - Сенегал или Салах - Мане е финалът за Купата на Африка

Египет, воден от звездата на Ливърпул Мохамед Салах, се класира за финала на Купата на африканските нации. „Фараоните“ отстраниха домакините от Камерун след 0:0 в редовното време, продължения и накрая дузпи. При наказателните удари нервите на камерунците не издържаха. Те направиха три пропуска, с които пратиха своя съперник на големия финал.

Така в неделя в спор за трофея един срещу друг ще се изправят две от звездите на Ливърпул – Мохамед Салах с Египет срещу Садио Мане със Сенегал.

През по-голямата част от днешния полуфинал Камерун владееше повече топката и търсеше гола, но като че ли не натисна достатъчно, а при дузпите тотално рухна под високото напрежение.

Първата спорна ситуация в мача дойде в 3-тата минута, когато Никола Муми Нгамалеу се свлече на терена, но главният съдия беше категоричен, че няма основания за дузпа.

Четвърт час по-късно египтяните извадиха късмет. Майкъл Нгадеу-Нгаджуи скочи високо и засече с глава центриране от ъглов удар. Топката срещна сглобката на вратата, но така и не премина голлинията. Последва добавка на Венсан Абубакар, но защитник успя да отклони за нов корнер.

До почивката Камерун продължаваше да натиска, но така и не стигна до гол. Нгадеу-Нгаджуи отправи нови два удара по посока вратата на Мохамед Абубагал, Първият от тях не беше точен, а втория не затрудни стража.

След почивката темпото на игра спадна. Колкото по-близо беше краят на редовните 90 минути, толкова по-предпазливи бяха двата отбора. Определено си личеше, че мачът отива към нулево равенство и продължения.

Камерун владееше повече топката, докато Египет предпочиташе да се брани и да чака своя шанс на контраатака.

В 56-ата минута Мохамед Салах се озова на много добра позиция след грешка от страна на домакините, но Андре Онана съумя да се намеси.

В 70-ата минута страховит удар от въздуха на Карл Токо Екамби облиза страничния стълб и профуча в аут, за радост на „фараоните“.

В последната минута от редовните 90 селекционерът на Египет Карлуш Кейрош беше изгонен след поредния спор със съдията. Специалистът получи втори жълт картон, респективно червен, и трябваше да напусне резервната скамейка. Неговите помощници поеха контрола върху мача, като получава инструкции по радиостанция.

В продълженията Египет беше по-близо до гола на два пъти, макар че двата отбора видимо очакваха дузпите.

В 101-вата минута удар на Салах от границата на наказателното поле премина опасно близо покрай вратата на Камерун. В края на второто продължение египтяните имаха последната дума преди наказателните удари. Рамадан Собхи обаче не успя да се възползва от добра ситуация, а защитниците на домакините изчистиха далеч от наказателното поле.

След като в продължение на два часа игра гол не падна, се стигна до изпълнението на 11-метрови наказателни удари.

Египет беше безгрешен и вкара и трите си опита от бялата точка. Така дори не се наложи на Мо Салах да изпълнява дузпа. В грешници за Камерун се превърнаха Аролд Мукуди, Джеймс Леа Силики и Клинтън Н'Жие. Похвали заслужава вратарят Мохамед Абубагал, който спаси два от ударите, а Н‘Жие прати топката в аут.