Египет си върна открадната статуя на фараона Рамзес II

Свят
11:06 - 22 Април 2024
1199
Египет си върна открадната статуя на фараона Рамзес II

Египет си върна статуя на възраст от около 3400 години, която изобразява главата на фараона Рамзес II, след като е била открадната и изнесена нелегално от страната преди повече от три десетилетия. Това съобщават от Reuters по данни на египетското министерство на антиките от неделя.

В момента вече статуята е била транспортирана до Египетския музей в столицата Кайро, но още не е изложена. Артефактът ще бъде реставриран, посочват от министерството в изявление.

"Тази глава е част от група статуи, изобразяващи крал Рамзес II, седнал до редица египетски божества", посочи Шаабан Абдел Гавад, ръководител на египетския отдел за репатриране на антики.

Смята се, че статуята е била открадната от храма на Рамзес II в древния град Абидос в Южен Египет преди повече от три десетилетия. Точната дата не е известна, но Абдел Гавад твърди, че предметът е бил откраднат в края на 80-те или началото на 90-те години.

Египетските власти са забелязали артефакта, докато е бил изложен за продажба в Лондон през 2013 г. След това статуята е премествана в няколко други страни, преди да стигне до Швейцария.

Египет си сътрудничи с швейцарските власти за установяване на законната му собственост. Швейцария предаде статуята на египетското посолство в Берн миналата година, но едва наскоро Египет си върна артефакта на своя територия.