ЕК актуализира морската си стратегия

ЕС
17:22 - 10 Март 2023
1436
ЕК актуализира морската си стратегия

Европейската комисия актуализира морската си стратегия, става ясно от Twitter. Европейската комисия и върховният представител приеха съвместно съобщение относно засилена стратегия на ЕС за морска сигурност, за да се гарантира мирно използване на моретата и защита на морското пространство срещу нови заплахи. Те са приели и актуализиран План за действие, чрез който ще се изпълнява Стратегията.

"Актуализирахме нашата стратегия, за да защитим морската област срещу нови заплахи, да защитим по-добре гражданите и да насърчим нашата синя икономика", съобщава ЕК.

Комисията отбелязва, че морското измерение е от ключово значение за стратегическата автономия на ЕС, тъй като просперитетът на държавите членки зависи от безопасния и защитен океан.

Актуализираната стратегия за морска сигурност насърчава международния мир и сигурност, както и зачитането на международните правила и принципи, като същевременно гарантира устойчивостта на океаните и защитата на биоразнообразието. Стратегията ще се изпълнява от ЕС и неговите държави-членки в съответствие с техните съответни компетенции.