ЕК: Безработицата в България скача до 7%

Икономика
18:00 - 06 Май 2020
1843
ЕК: Безработицата в България скача до 7%

Безработицата в България може да скочи до 7% през 2020 г. след исторически спад до 4,2% през 2019-та. Това се казва в  икономическа прогноза на Европейската комисия за тази година, съобщи БНР.

Брутният вътрешен продукт вероятно също ще се свие със 7% през тази година, се казва още в прогнозата. В нея се отбелязва, че секторите, директно засегнати от мерките - като търговия на дребно, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство - работят с 30-40 на сто от техния капацитет.

"Това ще доведе до ефект на доминото и в останалите сфери на икономиката", се казва в документа. Отбелязва се, че възстановяване на икономиката може да се очаква през втората половина на тази година с постепенната отмяна на карантината. 

"Дефицитът в Белгия, Полша, Словакия и Румъния се очаква да надвиши средния за ЕС - над 8 на сто от БВП. От обратната страна са Ирландия, Швеция, Унгария, Люксембург и България, където той ще остане под 6 на сто от БВП", коментира еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони. 

През 2021 г. растежът ще се повиши до около 6 на сто, пише още в прогнозата. Тогава се очаква понижение на нивото на безработица в нашата страна под 6%.