ЕК: Целите за климатична неутралност трябва да останат в ПВУ на България

Официално искане от София за предоговаряне на плана не е получавано

Новини
12:59 - 29 Март 2023
2497
ЕК: Целите за климатична неутралност трябва да останат в ПВУ на България

Дори България да успее да предоговори своя национален план за възстановяване и развитие, в него трябва да останат целите, свързани с постигането на климатичната неутралност, съобщиха за "Хоризонт" от Европейската комисия.

Това означава, че страната ни трябва да отдели поне 37 на сто от разходите по плана, предвидени за климатичния преход, както и изпълнението на специфичните за страната ни препоръки. Те са за постепенно декарбонизиране на икономиката ни, която е сред тези, използващи най-много въглерод в ЕС.

Министърът на енергетиката Росен Христов заяви вчера пред журналисти в Брюксел, че страната ни не се отказва от предоговаряне на своя план.  Той е разговарял по въпроса с представители на Комисията. Става дума най-вече за ангажимента, поет от кабинета на Кирил Петков за намаляване с 40 на сто на емисиите при производството на електроенергия.

„При всички положения трябва да докажете, че не можете да изпълните една или повече от определените цели. Комисията ще направи оценка за всяко нещо, за което е поискано предоговаряне“, заявиха нашите източници. Те обаче поясниха, че досега в Комисията не е получавано официално искане от България за предоговаряне на плана.