ЕК: Да, Либия и Мароко са на г*за на географията

Урсула се подигра жестоко със съсипаните от бедствия държави - отпусна им помощ от... 1,5 милиона евро

Новини
15:30 - 13 Септември 2023
9792
ЕК: Да, Либия и Мароко са на г*за на географията

Европейският съюз се подигра жестоко с Мароко и Либия, пострадали жестоко от природни катаклизми през последните дни.

Жертвите от земетресението в Мароко, случило се в нощта на 8 срещу 9 септември, вече наближават 3000, а вероятно ще се окажат и повече. Има и хиляди ранени, в резултат на силните трусове от 6,8 степен по Рихтер. Материалните щети и разрушения все още са трудно изчислими, наред с това, че световно културно наследство, като Старият град на Маракеш, беше силно засегнато. Подобно силно земетресение на територията на Мароко не е имало в последните сто години.

На този фон Европейският съюз изпрати един милион евро хуманитарна помощ за бедствието в Мароко. Да няма грешка – един милион евро!

Мощен трус от 6,8 степен по Рихтер взе 3000 жертви засега, има хиляди ранени, а материалните щети и разрушения все още са трудно изчислими. На фон дер Лайен ѝ се откъснаха 1 милион евро от сърцето

Един милион е една десета от цената на един танк Леопард или Брадли, които се изпращат като помощ за войната в Украйна.

Един милион е около двадесет хиляди пъти по-малко от 20 милиарда помощ, гласувана от бюджета на ЕС, за помощ за войната в Украйна за 2023 г.,

а сега се говори за нови 50 милиарда евро помощ. Само Германия като държава, отделно от бюджета на ЕС, е изпратила над 22 милиарда помощ за бойните действия.

Този незначителен на пръв поглед пример, с тези един милион евро, ни показва до каква степен вече са объркани приоритетите в Европейския съюз. Показва как Европа загубва хуманния си облик, забравяйки основните послания, които ние като европейци демонстрираме пред цял свят.

Ураганът „Даниел“ предизвика безпрецедента криза в Либия, жертвите от наводненията вече са над 5000, а 10 хиляди души са в неизвестност...

Европейската комисия съобщи днес, че изпраща на Либия спешна помощ по механизма на ЕС за гражданска защита заради щетите, предизвикани от бурята в последните дни.

Отпуснати са първоначално... 500 000 евро хуманитарна помощ за справяне с най-спешните нужди на хората в Либия,

засегнати от бурята "Даниел". Финансирането ще бъде за животоспасяващи здравни, водопроводни и санитарни доставки.

Отбелязва се, че вчера либийските власти са потърсили международна помощ чрез представителството си към ООН в Женева. Германия, Румъния и Финландия вече са предложили значителна помощ от палатки, полеви легла и одеяла, 80 генератора за ток, храни, резервоари за вода.

Комисията отбелязва, че заради бурята два язовира в либийския град Дерна са били разрушени, а наводненията са отнесли цели квартали, мостове и пътища. По предварителни оценки в наводненията са загинали над 5000 души, 9800 са все още в неизвестност, а 20 000 са били принудени да изоставят домовете си...