ЕК договори с американска компания 400 млн. дози COVID-ваксина

Свят
10:24 - 14 Август 2020
2127
ЕК договори с американска компания 400 млн. дози COVID-ваксина

Европейската комисия съобщи, че е постигнала предварителна договореност с фармацевтичния производител от САЩ "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson) за доставка на до 400 милиона дози ваксина срещу коронавирус.

Комисията отбелязва, че има готовност да купи първоначално 200 милиона дози от името на държавите от ЕС, а по-нататък да осигури и останалите количества. Преди две седмици ЕК сключи подобно предварително споразумение и с френския производител Санофи (Sanofi) за доставка на 300 милиона дози ваксина. Комисията уточнява, че договорките ще влязат в сила, ако разработваните от двете дружества ваксини се окажат успешни и безопасни.

През юли ЕК сключи договор за 63 милиона евро с производителя от САЩ на лекарството ремдесивир "Гилиъд" (Gilead Sciences), за което има данни, че ускорява лечението на новото заболяване. Доставката на договорените дози е в ход и ще осигури лечението на 30 000 болни.

Лекарството се предоставя засега за приложение при най-тежките случаи. Предвижда се комисията да свика обществена поръчка за доставка от октомври на допълнителни количества.